Világgazdaság

Sem pláza, sem toronyházak – Mi épül Pátyon?

Golfpálya, szálloda, éttermek, konferencia központ, apartman és lakóházak, sportlétesítmények, középiskola, óvoda, bölcsőde is szerepel egy Pátyhoz tartozó, de a településen kívül található területen megvalósuló jelentős ingatlanfejlesztési projekt terveiben.

A Világgazdaság értesülései szerint 12 év alatt megvalósuló beruházást egy 130 hektáros területen hajtják végre, amelyet a Budapesti Agglomerációs Törvény már 2005-ben fejlesztési területként jelölt meg. A pátyi önkormányzati képviselő-testület már 2006-ban elfogadott egy 18 lyukú golfpályát, ahhoz kapcsolódó szállodát, éttermet, apartman házakat és szálláshelyeket magában foglaló projektet szabályozási terv és településszerkezeti terv formájában. Az akkori elképzelések szerint 263 ezer négyzetméternyi beépíthetőség lehetőségét biztosították.

A 2008 nyarán a pátyi képviselő-testület – illetve azt megelőzően a Településfejlesztési Bizottság is – egyhangú döntéssel elfogadta azt a funkcióbővítéssel indokolt tervkoncepciót, amely a korábbi fejlesztési elképzelésen túl középiskola, óvoda, bölcsőde, egy konferencia központ, valamint egy emberi léptékű bevásárló udvar megvalósításával is számol. A 2008 nyarán elfogadott változat alapján a beépíthető terület 350 ezer négyzetméterre bővült. A helyi szabályozási terv minden magasabb rendű jogszabálynak megfelel.

A projekt megvalósításának előfeltétele egy Pátyot elkerülő úthálózat építése, amely a térség településeinek – Páty, Telki, Budajenő – forgalmát közvetlenül leviszi az M1-es autópályára. A mintegy 3 milliárd forintba kerülő útépítést a spanyol hátterű beruházók finanszírozzák saját forrásból – tudtuk meg Kovács Bence Jánostól, az egyik fejlesztő, a Grupo Milton elnök-alapítójától. Az elkerülő út megépítéséhez szükséges engedélyek beszerzése folyamatban van, Kovács Bence János elmondása szerint optimális esetben másfél-két év múlva lehet készen az új útszakasz. Ezt követően indul csak a projekt többi eleme, elsőként a golfpálya.

A fejlesztés a teljes terület 15 százalékára állapítja meg építmény elhelyezés lehetőségét. A múlt hét végén megjelent rémhírekkel ellentétben azonban sem óriás pláza, sem toronyházak, sem kaszinó nem lesz majd a területen. A fejlesztők – a Grupo Milton mellett egy barcelonai cég vesz részt beruházóként a projektben - egy Stop Shop méretű bevásárlóközpont megépítésével számolnak, míg a legnagyobb építménymagasság 15 méter lesz – tudtuk meg Kovács Bence Jánostól. A projekt építészeti koncepcióját a világhírű francia építész, Jean Nouvel jegyzi. A területre vonatkozó szabályozási terv már elkészült, jelenleg ennek engedélyeztetése folyik az illetékes hatóságoknál.

A pátyi ingatlanfejlesztésben is érdekelt Grupo Milton számos egyéb – lapunk információi szerint több mint 40 – projektet jegyez Magyarországon. A társaság Pécsen közel 6,5 milliárd forintért vásárolt fejlesztésre váró ingatlanokat, illetve ez a cég menedzseli a sávolyi Balatonring építését, amelyre eddig saját tőkéből mintegy 7 milliárd forintot költöttek a szintén spanyol Sedesa-val együtt. A társaság tervei között szerepel egy 10-12 helyszínnel rendelkező országos logisztikai és ipari park hálózat kialakítása, amelynek egyik eddig ismertté vált eleme a 124 hektáros székesfehérvári üzleti park. A cégcsoporthoz illetve Kovács Bence Jánoshoz köthető magyarországi társaságok 2008 januárjától csak illetékben mintegy 2 milliárd forintot fizettek a magyar államnak.

A Grupo Milton nemzetközi szinten több mint 90 fejlesztéssel, épitőiparral és energiaiparral foglalkozó európai és amerikai cégből áll, és többek között egyharmados tulajdonrésze van a Sedesa East Europe-ban. A vállalatcsoport nevéhez fűződik többek között Bukarest történelmi belvárosának rehabilitációja, vagy a valenciai Port America’s Cup kikötő építése.

Páty elkerülő út Stop Shop Településfejlesztési Bizottság településszerkezeti terv Grupo Milton ingatlanfejleztés