Világgazdaság

Mire készül a Jobbik? – Takarékra tette a Magyar Gárdát

Úgy tűnik ráunt a Jobbik a Magyar Gárdára, holott nemcsak kitűnő pénzforrás, hanem ismertségi generátor is volt a radikális pártnak a tömörülés.

Letiltotta az úgynevezett Gárdachatet a teljes állományának körében Silip Norbert, az Új Magyar Gárda országos elhárítótisztje – tudta meg a HVG. A lapnak név nélkül nyilatkozó gárdisták elmondása szerint őket hivatalosan arról tájékoztatták, hogy az állomány által használt chatoldalon olyan belső információk jelentek meg, amelyek segíthetik az „ellenfeleiket”, mint például a Nemzetbiztonsági Hivatalt is.

Sokak szerint azonban pusztán arról van szó, hogy a Jobbiknak csupán addig volt szüksége a gárdára, amíg országos ismertséget nem szereztek.

Emellett a gárda pénzforrásnak sem utolsó, a HVG-nek nyilatkozó gárdisták elmondása szerint például a tagok havi ezer forint tagdíjat fizetnek közvetlen vezetőiknek készpénzben. A vezetőségi tagok ellenben azt hangsúlyozzák, hogy tagdíjat egyáltalán nem kell fizetni, legfeljebb támogatást vagy adományt. A gárda hivatalos honlapján közzétett becsületkódexben ugyanakkor az áll, hogy megszűnik a gárdista tagsága, ha nem fizet tagdíjat.

A csalódott gárdisták egyébként egyéb radikális honlapokon már hangot adnak nemtetszésüknek, sőt nem egy megszólaló a Jobbiktól való eltávolodást sem tartja kizártnak a történtek fényében.

magyar Jobbik gárda silip