Világgazdaság

A görög csodaszer még nem hatott

Az Európai Unió vezetői megállapodtak Görögország megsegítéséről, de ez egyelőre csak mérsékelten mutatta meg a hatását a piacokon.

A tegnap kialakított megoldás nem nyújt azonnali anyagi segítséget Görögországban, de biztosítja Athént az EU és az IMF közös támogatásáról, egyfajta biztonsági hálót vonva az adóssággal küzdő ország köré. Az EU vezetői abban reménykednek, hogy a megállapodás megóvja az eurót, ugyanakkor az AP-nek nyilatkozó elemzők szerint a közös deviza már így is elszenvedte a görög válság következményeit.

A piac óvatosan reagált a bejelentésre és bár az euró felemelkedett a 10 havi mélypontról, így is csak 1,3374 dollárt ért ma. A Capital Economics szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a döntéssel Görögország súlyos pénzügyi gondjai nem oldódtak meg, ezért csak rövid távon csökkenhet a nyomás az eurón.

A Moody’s pedig leszögezte, hogy a Görögországgal kapcsolatos európai széthúzás már súlyos károkat okozott az eurónak. Pierre Cailleteau úgy látja, hogy a piaci bizalom a mentőcsomag részleteinek ismereteiben erősödhet meg újra, de ugyanígy esély van arra is, hogy a befektetők bizonytalanabbak lesznek.

Ma vegyes volt a befektetői reakció. A tengerentúlon a nyitás előtt 0,2 százalékkal emelkedett  a Dow Jones, 0,23 százalékkal az S&P 500. A Nasdaq 0,4 százalékot erősített. Az európai piacok viszont nem száguldottak. Kora délután a FTSE 100 0,3 százalékot csökkent, a DAX 0,2 százalékkal gyengült, csakúgy, mint a CAC.

BÉT - Napi események páva zsolt Pioneer Alapkezelő Zrt. A Monetáris Tanács kamatdöntései OTP philips A szerkesztő ajánlja makroadatok ben bernanke Citigroup Elemzői vélemények országgyűlési választások 2010 EU Adósságválság az EU-ban makromutatók IMFBÉT - Napi események Görögország euró MDF-ügyek Fővárosi ügyek Amerikai piac - napi elemzés Recep Tayyip Erdoğan elemző Equilor