Világgazdaság

Déli Áramlat: közeledő EU

Uniós támogatást helyezett kilátásba az orosz hátterű Déli Áramlat gázvezeték-beruházáshoz Günther Oettinger, az EU új energiabiztosa.

Bár az EU korábban sem volt elutasító, hivatalosan a rivális Nabucco projektet támogatja. Spekulációk szerint rokonszenve eltolódása miatt csúszhat, esetleg ellehetetlenülhet a Nabucco vállalkozás, amelynek révén pedig csökkenne a földrész függése az orosz gázszállításoktól.

Közben Horvátország parkolópályára irányíthatja a Krk szigeti cseppfolyósföldgáz-terminál építését, miután kedden csatlakozott a Déli Áramlathoz.

Bayer Mihály, Magyarország energiabiztonsági nagykövete szerint ezek az aggodalmak azonban alaptalanok. Mint mondta: az EU egy déli folyosóban gondolkodik, amelynek része a török–görög–olasz, az Adria-gázvezeték és az Ukrajnát átszelő Fehér Áramlat is.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Autók elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság Schmitt Pál Audi Hungaria Motor Kft. Günther OettingerNAV TriGranit 2010 Bank of England Rendőrségi ügyek - Tüntetések kutatás OTP turizmus K&H Bank Zrt. Politikai közvélemény-kutatások Gyógyítás-finanszírozás A szerkesztő ajánlja Vállalati jelentések Déli Áramlat Suzuki Orbán Viktor Magyar Turizmus Zrt. Felmérések autóipar Elemzői vélemények országgyűlési választások 2010 oktatás A KSH jelenti EU Adósságválság az EU-ban Részvénypiacok Google Inc. Jobbik-ügyek Federal Reserve - Fed A munka világa Zöld ügyek IMF-megállapodás utazás adó energiabiztos Befektetési lehetőségek Botrányok a politikában Európai Unió Amerikai piac - napi elemzés ingatlanpiac Angela Merkel Egészségügy - Gyógyítás MFB Adórendszer Magyarországon