Világgazdaság

Európai ipar - 20 éve nem látott száguldás

Az előző hónaphoz képest 1,7 százalékkal növekedett az eurózóna ipari termelése – a mutató nem csak az elemzői várakozásokat múlta felül, de 1990 óta ez a legnagyobb emelkedés.

Az Eurostat ma tette közzé a közös európai valutát használó országok ipari termelésére vonatkozó kiigazított jelentését. Eszerint a tizenhat tagállam ipara 1,7 százalékkal nagyobb teljesítményt mutatott januárban, mint az előző év decemberében.

Az elemzők mindössze 0,6 százalékos növekedést vártak, de a szám nem csak őket lepte meg. Ekkora emelkedést a számítások 1990-es kezdete óta nem regisztrált az európai statisztikai hivatal.

Az erős decemberi és januári adatoknak köszönhetően januárban az előző évhez képest 1,4 százalékkal erősödött az eurózóna ipari termelése – 2008 április óta ez az első, éves rátán kimutatott pozitív adat. A Capital Economics elemzője az AP-nek úgy nyilatkozott: a várakozásokat felülmúl adatok talán csökkentik a befektetők aggodalmait ez eurózóna sorsával kapcsolatban

Suchman Tamás BÉT - Napi események infrastruktúra-fejlesztés Audi Hungaria Motor Kft. 2010 Gordon Brown british airways Nielsen Kósa Lajos A szerkesztő ajánlja makroadatok Nyugdíjkérdés Magyarországon Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam Citigroup Gyurcsány Ferenc lemondott Hitelek: lakás országgyűlési választások 2010 Gyurcsány Ferenc autó Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok Bokros Lajos mezőgazdaság Telebit SZDSZ-ügyek fogyasztási cikkek legfelsőbb bíróság Eurostat A szerkesztő ajánlja Federal Reserve - Fed eurózóna fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Renault ipari termelés adó Magyar Telekom Nyrt. Mol MDF-ügyek Fővárosi ügyek Cushman & Wakefield ingatlanpiac Barack Obama bajnai-csomag kgfb Optimista sarok