Világgazdaság

Fizetési fegyelem: jobbak vagyunk a régiós átlagnál

Valamelyest javult a fizetési fegyelem a világban tavaly év eleje és vége között, ugyanakkor továbbra is tanácsolt erős és átfogó kockázatelemzés és -figyelés. Magyarországon a harminc napos vagy ennél magasabb fizetési késedelemmel teljesítők arány az év végén 26,3 százalék volt. Ez kedvezőbb, mint a 27,6 százalékos térségi, de sokkal rosszabb, mint a 20,6 százalékos globális átlag.

Bár a vállalatok fizetési fegyelme világszerte javulóban van, a fizetési kockázat jelentős maradt - áll a Dun & Bradstreet (D&B), kockázatkezelési szakértő legújabb jelentésében. A javulás betudható a szigorúbb hitelfeltételeknek, és a keményebb és átfogóbb kockázatértékelésnek. A globális reményét erősíti a jelentős ázsiai kereslet, és a fejlett gazdaságok kisebb mértékű készlet újratöltése. A D&B azonban továbbra is erős és átfogó kockázatelemzést és kockázatfigyelést javasol.

A D&B által most készített felmérés szerint 20,6 százalék volt a tavalyi év utolsó negyedében azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek 30 napos vagy ennél magasabb fizetési késedelemmel teljesítenek - ez javulás 2009 első negyedévéhez képest, amikor ez az arány még 22,5 százalék volt. A költségvetési és monetáris intézkedések, melyek a belföldi keresletet támogatták megakadályozták a vállalati fizetésképtelenség túlzott emelkedését. Azonban a csökkenő kamatlábak és a pénzellátottság növekedése ellenére is alacsonyan maradtak a banki kihelyezések, illetve a hitelezési megszorítások tovább folytatódnak. A régióban az országok közötti és iparágankénti fizetési magatartásbeli különbségek megnőttek. Görögország romló gazdasági helyzetét jelzi, hogy 29,2 százalék 2009-ben a 30 napnál nagyobb fizetési késedelmek aránya, ami jelentősen meghaladja a régiós átlagot.

Ami az egyes térségeket, ezen belül is a közép-európait illeti: a globális átlagnál magasabb, 27,6 százalék volt a vizsgált időszakban azon vállalatok aránya, melyek 30 vagy 30 napon túli késéssel fizetnek. Bár tény, itt is megfigyelhető a helyzet javulása, ugyanis tavaly, az év elején az arány még 31,1 százalékra rúgott.

Ugyanakkor nagyon jelentősek az eltérések a régió egyes országai között. Lengyelország továbbra is a legmegbízhatóbb fizetési szempontból (20,0 százalékos az arány). Magyarországon a 30 nap feletti fizetési késedelmek aránya a régiós átlaghoz hasonló, 2009 negyedik negyedévében 26.3 százalék volt. Kelet-Európa fizetési kockázata (különösen a Szovjet utódállamoké) valószínűleg továbbra is magas marad 2010-ben - véli a D&B.

 

Régiós trendek

Ázsia/Csendes-óceáni térség: év végén 26,7 százalékos volt az arány, 2009 elején 29,7 százalék. Érdekes, hogy a kínai vállalatok 30 napon túli fizetési késedelmének aránya a keresletnövekedés ellenére nőtt 2009 során (32,8 százalékra nőtt 27,1 százalékról).

Amerika: Az arány az év végén 26,7 százalék volt - az első negyedévben még 29,7 százalékra rúgott.

Közel-Kelet: kiugró volt a javulás, hiszen az év végére 32,9 százalékra javult az év eleji 40,3 százalékról.

Amerika: Az arány az év végén 26,7 százalék volt - az első negyedévben még 29,7 százalékra rúgott.

Közel-Kelet: kiugró volt a javulás, hiszen az év végére 32,9 százalékra javult az év eleji 40,3 százalékról.

-->

BÉT - Napi események Lendvai Ildikó Világkereskedelmi Szervezet (WTO) A Monetáris Tanács kamatdöntései 2010 british airways Nielsen hivatali visszaélések Politikai közvélemény-kutatások A szerkesztő ajánlja makroadatok IMF fizetési fegyelemBékesi László forintárfolyam Suzuki Hitelek: lakás országgyűlési választások 2010 autó Daimler Nokia Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok A szociális és adórendszer átalakítása MSZP-ügyek SZDSZ-ügyek fogyasztási cikkek Zöld ügyek adó Európai Unió Fővárosi ügyek Dun & Bradstreet Ryanair Jean-Claude Trichet korrupció