Világgazdaság

Nagy dobásra készül a Vodafone és az Opera

A Vodafone mai bejelentése szerint az Opera böngésző gyártójával együttműködve olyan megoldást dolgoztak ki, amely a fejlődő világ számára is elérhetővé teszi az internetet.

A Vodafone és az Opera közös projektje Tanzániában, Törökországban, Indiában, Dél-Afrikában és Egyiptomban indul útnak hamarosan. A mobilszolgáltató és a szoftvergyártó közösen úgy alakította át az Opera Mini böngészőt, hogy az az ígéret szerint gyengébb képességű telefonokkal és hálózatokon is megfelelő internet élményt nyújtson – írja a Vodafone közlése nyomán a The Register.

Az Opera Mini erőssége, hogy képes a weboldalak tömörítésére a megjelenítés előtt, ezzel jelentősen gyorsítva a böngészést. A norvég cég egy éve bemutatta a továbbfejlesztett, "Turbo" verziót is, amely növeli a szoftver hatékonyságát.

A Vodafone arra számít, hogy a projekt keretében sok fejlődő országban élő mobiltulajdonos először próbálhatja ki az internetet. "Ezzel a termékkel még a legegyszerűbb mobiltelefonokat is internetképessé tehetjük, ezzel millió élvezhetik az internetezés előnyeit" – vélte a Vodafone fejlődő piacokért felelős vezetője, aki szerint a lépés inkább humanitárius jellegű és kevésbé szolgál gazdasági érdekeket.

NAV Vodafone Pénzügyi és gazdasági válság mobiltelefon 2010 EKB OTP Politikai közvélemény-kutatások A szerkesztő ajánlja makroadatok Coface Mesterházy Attila forintárfolyam Orbán Viktor internet országgyűlési választások 2010 General Motors Gyurcsány Ferenc Nokia Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok Opera Ipsos Federal Reserve - Fed adó Mol H&M MDF-ügyek Világbank bajnai-csomag retkes attila