BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Robotokat küldene az űrbe a NASA

Eddig beszéltünk asztronautákról, kozmonautákról és a taikonautákról, attól függően, hogy amerikai, szovjet-orosz vagy kínai volt-e az űrhajós, vagy olyan nemzetiségű űrhajóval repült. Mostantól azonban a NASA robonautákat akar a világűrbe küldeni - írja a világtudomány.hu.

Az első robonauta elvileg jövő szeptemberben indulhat, az amerikai űrsiklók utolsó járatával, feltéve ha nem hosszabbítják meg szolgálatukat. Az új „űrhajós” 136 kiló, és a NASA - General Motors együttműködésnek köszönheti létét. A megtestesült robotpilóta nemcsak humanoid kinézetű, a tervezők arra törekedtek, hogy úgy is dolgozzon, mint egy ember.

Képes arra, hogy a nemzetközi űrállomáson (ISS) ugyanazokat a szerszámokat használja, mint az emberek, érzékelő képességei minden eddigi humanoid robotét meghaladják. A NASA szerint a jövőben ezek a robotok, illetve korszerűsített változataik elvégezhetik azokat a feladatokat, amelyek túl veszélyesek vagy nehezek az ember számára. Addig be kell bizonyítania, hogy kibírja a súlytalanságot, a vibrációt, a vákuumot, az elektromágnesességet, és ellenáll a sugárzásnak.

Fotó R2-ről és további részletek a világtudomány.hu-n

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.