Világgazdaság

Nyugdíjkorhatár: 70 évre emelnék?

Zöld könyv. A várható teljes felnőtt élettartam legfeljebb egyharmadát tölthesse az átlagember nyugdíjasként – ez az egyik vezérelve az Európai Bizottság formálódó nyugdíjreform-javaslatának. Brüsszelben lapértesülések szerint olyan zöld könyv kiadására készülnek, amely összehangolt nyugdíjkorhatár-emelést javasol az EU-tagállamoknak. A nyugdíjban töltött évek száma a felnőtt élettartam legfeljebb egyharmada lehet

Ennek fő oka az, hogy a következő évtizedekben tovább romlik az aktívak és a nyugdíjasok aránya minden tagországban. Ha nem változtatnak a jelenlegi szabályokon, akkor (a várható élettartam további emelkedése miatt) 2030-ra már csak két aktív személy jut majd egy nyugdíjasra, szemben a mostani hárommal. Sőt, 2060-ra az előrejelzések szerint többségbe kerülnének a nyugdíjasok.

Az egyharmados életpályaplafon bevezetése több tagállamban is a korhatár további jelentős növelését vetítené előre, hosszú távon több országban elkerülhetetlenné tenné a 70 éves korhatár bevezetését.

A korhatár-emelési tervek ellen viszont több országban is tüntetések, sztrájkok vannak napirenden, mivel az emberek jelentős része úgy érzi, vele akarják megfizettetni a korábbi hibák árát.

Magyarországon nem olyan sürgető a nyugdíjreform, a Bajnai-kormány tavaly 62-ről 65-re növelte a törvényi korhatárt, amely hosszú átmenet után 2022-ben lép hatályba.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Autók Magyar Nemzeti Bank (MNB) NAV GVH-ügyek Pénzügyi és gazdasági válság Lakossági energia és üzemanyagárak EKB turizmus A szerkesztő ajánlja Vállalati jelentések akciók Költségvetés 2012-2013 Raiffeisen Ford forintárfolyam autóipar magyar nyugdíjkorhatár Bebesy Dániel Hitelek: lakás A második Orbán-kormány autó Betéti kamatok HP Részvénypiacok Emil Boc Sharp hitachi A szociális és adórendszer átalakítása magyar nyugdíj fogyasztási cikkek A munka világa Deviza- és árupiac Microsoft Opel Budapest Airport Mol Botrányok a politikában Európai Unió Piacbefolyásoló adatok biztosítás ingatlanpiac VG Egészségügyi konferencia Telenor zöld könyv A szerkesztő ajánlja BP (British Petroleum) Jean-Claude Trichet Oszkó Péter tömegközlekedés