Világgazdaság

Nézze meg, hogy hol függesztették ki a nemzeti nyilatkozatot - Képgaléria

A Fidesz-KDNP által elfogadott Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat (NENYI) máris nagy viszhangot keltett, és úgy tűnik, hogy a nemzet tényleg együtt fog működni, csak nem éppen úgy, ahogy a kormány elképzelte.

Az Országgyűlés által június 14-én elfogadott nyilatkozat, melyet július 3-tól minden államigazgatási épület falára ki kell függeszteni, hatalmas viszhangot keltett, mint belföldön úgy külföldön is, ugyanis napok alatt a humoristák céltáblájává vált a nyilatkozat, melyet a közintézmények is kétkedve fogadtak, az online közösségi portálok pedig már paródiát űznek belőle.

A július 2-án elfogadott és másnap hatályba lépett kormányrendelet kimondja, hogy minden államigazgatási szerv és területi, helyi szerv, valamint a kormány általános hatáskörű területei államigazgatási szerve, továbbá a Magyar Honvédség szervezetei és a katonai igazgatás területi szervei által használt középületekben a Magyar Közlönyben közzétett szöveggel, a határozatban szigorúan előírt, méltó formában, jól látható helyen ki kell helyezni a nyilatkozatot.

A kihelyezés módját is meghatározza a kormányrendelet, előírja, hogy a színes formátumban méltó minőségben nyomtatott, nyomdai kivitelezésű nyilatkozatot legalább 50x70 centiméter méretű, álló téglalap alakú keretbe kell foglalni. A mellékletben ugyan de rendelet rögzíti azt is, hogy nyilatkozat megfelelő állapotáról és szükség szerinti cseréjéről intézkedni kell.

Eleget tettek a kormány kérésének:

- Fővárosi Önkormányzat – kifüggesztették de egy üres papírt helyeztek mellé, amin üzenni lehet a kormánynak.

- Képviselői Irodaház – Kádárt ábrázoló Munkásállam című faliképpel egy helyiségbe került.

- Országgyűlés – a nyilatkozat számára a VII. kaputól nyíló folyosón, a főlépcső közelében találtak méltó helyet.

- Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat – a debreceni megyeháza közigazgatósági hivatalában helyezték el.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet a kormányrendeletet parodizálva sajtóközleményt tett közzé a kifüggesztéssel kapcsolatban. Álláspontjuk szerint a Nemzeti Együttműködésről szóló Nyilatkozatot tartalmi és stiláris gyengeségei miatt inkább titkolni, semmint terjeszteni kellene. Tájékoztattak arról is, hogy a Nyilatkozat kihelyezése ünnepélyes keretek között, ízléses művirágokkal megtörtént az intézet faliújságján.

Nem kívánják kifüggeszteni a nyilatkozatot:

- Alkotmánybíróság – nyilatkozatot adtak ki melyben az alkotmányra hivatkozva mely kimondja, hogy az Ab tagjai politikai tevékenységet nem folytathatnak, és véleményük szerint a nyilatkozat kihelyezése annak minősülne.

- Bíróságok – az Alkotmánybíróságra hivatkozva a nyilatkozat kifüggesztését politikai állásfoglalásnak minősítik.

- Köztársasági Elnöki Hivatal - azt a tájékoztatást adta, hogy nem került kifüggesztésre a nyilatkozat, és amíg Sólyom László mandátuma tart nem is történik meg . Schmitt Pál úgy nyilatkozott széleskörű egyeztetést fog folytatni a különleges politikai helyzet miatt a Nyilatkozat kihelyezéséről.

Még nem döntöttek a kifüggesztésről:

- Ügyészségek – a Kovács Tamás legfőbb ügyész külföldi útjáról hazatérve dönt. (MA)

- Ombudsmani Hivatal – a négy ombudsman együtt dönt, de jelenleg nem tartózkodnak hiánytalanul Budapesten.

- Magyar Nemzeti Bank – a kormányhatározatban foglalt ajánlást „fontolóra veszik”.

Formálódó "ellenforradalmi" tábor

A múlt hét pénteken elfogadott NENYI ellen számos kezdeményezés indult. Egy közösségi oldalon indult csoporthoz már több mint 2300-an csatlakoztak, és 50 fényképet töltöttek fel, az egyiken Orbán Viktor koronával a fején látható.

Szijjártó Péter szerint „A nyilatkozatnak ott van a helye, ahol az emberek járnak, hiszen az emberek saját akaratáról és a saját akaratuk parlament általi elismeréséről van szó”. Szijjártót cáfolja egy szintén közösségi oldalon, a Facebookon indult kezdeményezés, mely népszavazást szorgalmaz arról, hogy lehessen-e közintézményekre politikai nyilatkozatot kifüggeszteni.

Azonban ha feltételezzük is, hogy a Fideszre szavazók elkötelezettek a nyilatkozat mellett, és annak minden szavával egyetértenek, akkor sem állíthatjuk, hogy az emberek saját akaratának parlamenti elismeréséről lenne szó, ugyanis a kormánypártok nem 100 százalékos támogatottsággal nyerték meg a választásokat. Navracsics Tibor szerint mindenki számára elfogadható értékek vannak rögzítve, amelyekért minden magyar összefoghat és jó érzéssel dolgozhat.

Az Economist hírportál címlapján közölt egy blogbejegyzést – Magyarország: a forradalom, ami nem volt címmel. Véleményük szerint ha törvényben megírják, hogy forradalom volt a Fidesz múltjának megítélésén az sem változtat. Úgy vélik, hogy ahol forradalom van, azt észre szokták venni.


[enews_gallery id='309651']

Egészségbiztosítás Autók elemzések - Gazdaság és Pénzügy sztrájk Bank of England kutatás economist turizmus Malév A szerkesztő ajánlja makroadatok Nyugdíjkérdés Magyarországon forintárfolyam Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány katasztrófák oktatás autó A KSH jelenti repülés Reklám és Média makromutatók Részvénypiacok Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt fogyasztási cikkek A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat GDP-adatok Gazdák és termelők Befektetési lehetőségek Mol FacebookA második Orbán-kormány Európai Unió Vaskerék Fővárosi ügyek EU aloldal Tudomány - Kultúra Vegyépszer Zrt. Gazprom MÁV Adórendszer Magyarországon Robert Fico