Világgazdaság

Élénkül az állami vagyonalapok beruházási kedve

A Thomson Reuters hétfőn közzétett adatai szerint a második negyedévben jóval több vállalatfelvásárlási, illetve fúziós (M&A) ügyletet kötöttek világszerte az állami vagyonalapok.

Növekedett a második negyedévben az ilyen jellegű ügyletek száma 24-ről 33-ra. 2006. januárjában vállalatfelvásárlások csúcsán, az ügyletek értéke meghaladta a 45 milliárd dollárt. Ehhez képest alacsony értéket közölt a második negyedévről szóló felmérés. A második negyedévben az ügyletek értéke 12,5 milliárd dollárt tett ki, ami a megelőző negyedévhez képest jelentős növekedést mutat. Az első negyedév folyamán az ilyen jellegű értékek összértéke csupán 1,1 milliárd dollárt tett ki.

A pénzügyi válság gyenge teljesítményét követően, sok állami befektetési alap hangsúlya tolódott el a az agresszív külföldi befektetési lehetőségek felől, a nemzeti fejlesztési politikának megfelelő irányba. Így inkább választva hazai befektetési lehetőségeket vagy olyan stratégiai ágazatokat, mint az élelmiszer-, vagy az energiaipar.

vállalatfelvásárlás BÉT - Napi események fúzió M&AMagyar Telekom Nyrt. MSZP-ügyek állami vagyonalap Magyar Telekom Nyrt.