Világgazdaság

Javul a brit gazdaság

A vártnál gyorsabb bővülés a második negyedévben

Adatok. Az elmúlt kilenc év leggyorsabb ütemű növekedését érte el a brit gazdaság az idei második negyedben. A brit statisztikai hivatal közlése szerint a 1,2 százalékkal magasabb az első negyedévesnél, és több elemző is úgy véli, az adatgyűjtés óta eltelt időszak szintén visszafogott optimizmusra ad okot. A gazdaság ettől függetlenül a többség szerint változatlanul sérülékeny.

A Bloomberg által korábban megkérdezett elemzők 1,1 százalékos növekedést prognosztizáltak, a valós adatok tehát ezt az optimista várakozást is meghaladják. Éves összesítésben a bővülés eddig 1,7 százalékos. A részleteknek azonban nem mindegyike adhat okot optimizmusra. Komoly viták folynak arról, szüksége van-e a gazdaságnak további állami ösztönzőkre, hogy elkerüljenek egy újabb visszaesést, és van-e komolyabb inflációveszély. A kimutatás jelezte azt is: a szolgáltató szektor lassabb ütemben nőtt, mint ahogy azt előzetesen remélni lehetett, 0,9 százalék helyett csupán 0,7-del – a font árfolyama esett is a hírek hatására. A fogyasztói kiadások 0,7, a kormányzatiak 0,3 százalékkal nőttek. Egy ezektől az adatoktól függetlenül publikált statisztika szerint az üzleti befektetések 1,6 százalékkal estek az első negyedévhez képest.

A legtöbb szakértő azonban a gazdaság sérülékenységére hívja fel a figyelmet. A kormány fiskális felügyeletéért felelős hivatal például arra figyelmeztetett: a lassuló ütemű kormányzati kiadásnövelés akár újabb recesszióba is taszíthatja az országot. A májusban hivatalba lépett kormány megszorításai csak később éreztetik majd a hatásukat, és a „veszélyes” következmények mellett azt sem tudni, az eurózóna válsága hogyan fogja befolyásolni a brit helyzetet. A Bank of England előrejelzése pedig szerény növekedést vár a fogyasztói kiadások terén az elkövetkezendő időszakra. Vannak természetesen optimista hangok is; James Knightley, az ING Financial Markets szakértője például úgy nyilatkozott, a harmadik negyedév első felének adatai okot adhatnak a bizakodásra, adott az esély, hogy a következő hónapokban is folytatódjon a növekedés.


Politikai viták. A téma természetesen komoly politikai vitára is alapot szolgáltat. Ed Balls, aki sokáig Gordon Brown tanácsadójaként dolgozott, jelenleg pedig a Munkáspárt elnöki posztjára esélyesek közt tartják számon, arról beszélt: veszélyhelyzetet teremtett a kormány a drasztikus megszorításokkal. A gazdaságot rövid távon megmentették a katasztrófától – ezt mutatják a friss adatok is –, de az, hogy az egyetlen fontos cél május óta a hiány csökkentése, hosszú távon nagy veszélyt jelenthet az ellenzéki politikus szerint. Bloomberg


Praktiker Kft. Autók Devizakereskedőknek elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság Pályázati forródrót vona gábor A szerkesztő ajánlja makroadatok Cégjog Vállalati jelentések forintárfolyam Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány autó gyógyszeripar A KSH jelenti repülés Reklám és Média makromutatók mezőgazdaság andor lászló fogyasztási cikkek A Madoff-csalás A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac IMF-megállapodás GDP-adatok Befektetési lehetőségek Mol Vaskerék Fővárosi ügyek Mc Donald's EU aloldal biztosítás BÉT infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon