Világgazdaság

Szemmel irányított robotkarok

Ha a robotok irányítására fel tudjuk használni az emberi tekintetet, és így az eszközök önállóan tudnak cselekedni, nagy előrelépést érhetünk el a robotok alkalmazhatóságában – állítja Tom Gedeon, az Ausztrál Nemzeti Egyetem professzora. A robotok számos területen segítik és segíthetik az emberi munkát, és például Ausztrália forró és poros bányáiban ki is válthatják azt - olvasható a világtuomány.hu-n.

Irányításuk azonban sokszor nehézkes, és komoly felkészültséget igényel. Az MTA SZTAKI és meghívott vendégük, Tom Gedeon is azon dolgozik, hogy emberivé tegye a gépek irányítását.

- Kétféle megközelítésben próbáljuk könnyebbé tenni a robotok irányítását. Egyik célunk, hogy megtanítsuk a robotokat arra, hogy parancsok nélkül, maguktól működjenek együtt az emberrel, azaz  leolvassák az irányítóik szándékait.  Ehhez kapcsolódik, de az eszközök közvetlen irányítására is alkalmas egy másik technológia, a tekintetkövetés, amelyben szintén nagy jövőt látunk – hangzott el Tom Gedeon professzor az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet meghívására tartott előadásában.

A kooperáló robotok programozását egyelőre csak szimulációs szinten vizsgálják a kutatók. Kísérletük során az volt a robotok feladata, hogy egy régi vágású számítógépes játékra hasonlító négyzethálós felületen rendezzenek  különböző tárgyakat a megadott helyre. Lényeges szempont volt, hogy a tárgyakat csak két „játékos”, azaz robot vagy ember tudta megmozdítani. Összesen háromféle felállást próbáltak ki a tudósok: az egyikben két ember által irányított robot, egy másikban egy ember által irányított és egy automatizált, az utolsóban pedig két automatizált robot dolgozott a feladatokon.

További részletek a világtudomány.hu-n

Richter Gedeon Nyrt. BÉT - Napi események OTP Gyógyítás-finanszírozás makroadatok szemCashline Kft forintárfolyam A második Orbán-kormány makromutatók robotkar IMF-megállapodás Samsung Magyar Telekom Nyrt. Amerikai piac - napi elemzés robot Németh Dávid