Világgazdaság

Adótartozás, jogsértés, felszámolás - egyre több céget érint

Folyamatosan növekszik a kockázatosnak tekinthető cégek száma, 2009-ben 47 százalékuknál történt valamilyen negatív esemény, adótartozás, jogsértés vagy elmarasztalás. 2010-ben nagyobb lesz az arány.

2009-hez képet 20 százalékos növekedés várható a magyar cégeket érintő negatív események számában – áll a Partnercontroll.hu elemzésében. Arra hívják fel a figyelmet, hogy üzleti kapcsolat létesítésénél nem elég az adott cég pénzügyi adatait megvizsgálni, a céget érintő egyéb negatív eseményeket is érdemes átnézni.

Az előző évben majdnem 423 ezer egyéb negatív eseményt regisztráltak a különböző hatóságok, mely összesen 252 008 céget érintett. A cégek 47 százalékánál történt adótartozás, jogsértés vagy elmarasztalás.

„A legjellemzőbb negatív események az APEH végrehajtások és a bírósági végrehajtások voltak” – írja az elemzés. „Amikor már bírósági végrehajtásra kerül sor, állami kényszer is közbejátszik, hogy az adós teljesítse fizetési kötelezettségeit. Itt különösen érdemes „résen lenni”, mert a bírósági végrehajtás gyakran torkollhat fizetésképtelenségi eljárásba, felszámolásba, amikor a követelések már csak nagyon csekély eséllyel hajthatók be.”

Bírósági eljárásokból az előző évben majdnem 50 ezer volt és 2010-ben már elérte a 34 ezret. „A felszámolás alá kerülő cégek száma folyamatosan nő, egy bírósági végrehajtás már intő jel arra, hogy a cég nem tudja majd teljesíteni kötelezettségeit” – magyarázza a Partnercontroll.hu elemzése.

Jelentősen nő az APEH adószám felfüggesztési határozataink száma is. 2009-ben összesen 11 787 adószámot függesztett fel az adóhatóság, míg 2010 augusztusáig már 16 639 ilyen határozat szültetett. Ez megtörténhet olyan banális helyzetekben is, hogy a cég elfelejti bejelenteni költözését, de a legtöbb esetben ennél komolyabb oka van: például a cég nem adja le pénzügyi mérlegét.

Jelenleg hozzávetőleg 340 ezer mérleget adott le a 420 ezer mérlegleadási kötelezettségű Magyarországon működő cég. „Az adószám-felfüggesztések száma feltehetően a jövőben jelentősen meg fog ugrani, mert 2010-ben már minden, a mérlege beadását elmulasztó cég esetén alkalmazni kell a szankciót” – áll a Partnercontroll.hu közleményében.

Hrivnákné Gede Ildikó, a cég kockázatkezelési konzulense kifejtette, hogy már régen elmúltak azok az idők, amikor vevő keresésénél, utalásos számla kiállításakor nyugodt szívvel megbízhatunk bárkiben.

Egyéb negatív események számának alakulása

BÉT - Napi események OTP végrehajtás Borbély László András jogsértés A szerkesztő ajánlja birósági felszámolás cégek partnercontroll Magyar Telekom Nyrt. adótartozás Amerikai piac - napi elemzés APEH Oszkó Péter