Világgazdaság

Bekeményít a PSZÁF – Nézze meg, hol vesz autót!

Akár százezrekkel is többet fizethetnek az ősztől azok, akik autót vesznek, de nem elég körültekintően választanak kereskedést – olvasható a CLB-Hitelinfo Kft. előrejelzésében. A forgalmazók többsége ugyanis egy új, szigorúbb törvény miatt csak egyetlen bankkal áll majd kapcsolatban, vagyis nem tud többféle pénzügyi konstrukciót kínálni vevőinek, mint ahogy azt eddig tehette.

Az eddigieknél is gondosabban kell autókereskedést választaniuk ősztől azoknak, akik hitelre szeretnének autót vásárolni, mert egy új jogszabály miatt lesznek olyan autókereskedések, amelyeknél nem lehet majd többféle hitelkonstrukció közül választani. Az új szabályozás értelmében október elsejétől csak azok a kereskedések szerződhetnek több bankkal is, amelyek hivatalosan hitelközvetítővé válnak, precízen fogalmazva független többes ügynöknek regisztráltatják magukat – írja a CLB-Hitelinfo Kft.

A rendszerbe való bekerülés évente milliós nagyságrendű plusz költséggel jár majd az autókereskedők számára, ráadásul felsőfokú iskolai végzettséghez is kötött, ezért az amúgy is nehéz helyzetben lévő szektor tagjai nem tudják, vagy nem is akarják teljesíteni a feltételeket. Így sokan a jövőben csak egyetlen bankkal állnak majd kapcsolatban, vagyis annak függő ügynökei lesznek. Ezzel maguk a kereskedők és a náluk autót vásárló ügyfelek is kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek.

A kereskedőknek kötelességük lesz már a hitelfelvételről való tárgyalás megkezdésekor tájékoztatni a vevőiket, hogy függő, vagy független ügynökök, azaz csak egyetlen pénzintézet ajánlatát ismerik és közvetítik, vagy tudnak kínálni választékot is. – mutatott rá Mészáros György a társaság ügyvezetője

Egyértelmű, hogy azoknál a kereskedőknél fognak tudni a vásárlók meggyőződni arról, hogy a hitelkonstrukciójuk kedvező, ahol eléjük tesznek majd néhányat és együtt elemzik azokat. A PSZÁF várhatóan súlyosan büntetni fogja azokat, illetve finanszírozó partnereiket, ahol nem teljes körű felvilágosítást adnak az ügyfeleknek. – fejezte be összefoglalását az ügyvezető.

A PSZÁF „független többes ügynöki rendszerébe” – a hitelfelvevők szempontjából a választás lehetőségét biztosító rendszer - való bekerülés és bennmaradás (rendszerhasználati, adattárolási és adatszolgáltatási, illetve felelősségvállalási díj) már az első évben is komoly összeg lehet egy autókereskedő számára, ami a PSZÁF, vagy a cég jövőbeni felelősségbiztosítója egyedi döntése szerint akár növekedhet is. Érthető, hogy ezt a terhet vállalni kevesen akarják.

Nekünk, ügyfeleknek az új törvény azonban mégis az érdekeinket szolgálja, hiszen az fontos, hogy a piacon különböző kamatszintekkel dolgozó bankok és pénzintézetek ajánlataiból válogatni lehessen egy autó megvásárlásakor, illetve mindezt képzett szakember mutassa be nekünk. Több millió forint hitelt felvételénél ez egyáltalán nem mellékes szempontok. – nyilatkozta Németh Péter.

PSZÁF kereksedő pszaf autó autókereskedő hitel hitelkonstrukció hitelközvetítő hitelfelvétel kamat