Világgazdaság

Csalást szimatolnak - Nyomozás a Google ellen

Texas állam főügyésze nyomozást indított a Google ellen, mert felmerült, hogy a cég tisztességtelen módon használta fel az internetes keresés terén megszerzett erejét.

A texasi főügyészség megerősítette, de nem kommentálta a Google ellen indított nyomozás hírét, amelyet a vállalat tett közzé pénteken késő este. Eszerint a nyomozóhatóság számos panasz nyomán indított vizsgálatot a cég ellen, ennek célja kideríteni, hogy visszaélt-e erőfölényével a Google a keresési találatok sorrendjének meghatározásakor.

A tizenkét évvel ezelőtt alapított cég ma mintegy 30 milliárd dolláros bevételt könyvel el évente, és a világ legnépszerűbb keresőmotorja. Az amerikai keresések kétharmadát a Google kezeli, így – mint arra az AP is emlékeztet – kulcsfontosságú, hogy egy-egy vállalkozás milyen rangot ér el a találatok sorában. A lista elejére kerülő cégek szinte biztosan nagyobb bevételt termelnek, mint azok, amelyek a sor hátsó részében kullognak.

Az európai hatóságok már korábban indítottak nyomozásokat a Google módszereit illetőn, és az Egyesült Államokban is indultak hasonló eljárások, de ez az első alkalom, hogy egy szövetségi állam főügyésze is trösztellenes keresetet indít a Google ellen. A cég szóvivője blog bejegyzésében úgy reagált: állnak a vizsgálat elébe, mert meggyőződésük, hogy a Google a felhasználók érdekeit tartja szem előtt.

Ewald Nowotny Magyar Nemzeti Bank (MNB) NAV kereső logisztika műkincspiac csalás Pénzügyi és gazdasági válság Foxconn (Hon Hai Precision Industry) 2010 raktározás Lakossági energia és üzemanyagárak OTP Allianz Biztosító turizmus Goldman Sachs A szerkesztő ajánlja makroadatok IMF Vállalati jelentések Költségvetés 2012-2013 Dmitrij Medvegyev forintárfolyam Matolcsy György Allianz Bank Apple A második Orbán-kormány repülés Nokia RTL Klub makromutatók Részvénypiacok Google Inc. A szociális és adórendszer átalakítása Raiffeisen Bank Zrt. Élelmiszerpiac fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac utazás Google adó Mol Európai Unió Állami Számvevőszék Fővárosi ügyek főügyészGoogle Inc. áruszállítás keresés Barack Obama Ryanair Egészségügy - Gyógyítás nyomozás Jean-Claude Trichet