Világgazdaság

MNB: A bankok túltartalékolnak - a likviditás alig változott

Augusztusban a bankrendszer szabad likviditása alig változott. A likviditást befolyásoló tételek közül a kéthetes MNB kötvény átlagállománya növekedett, aminek hatását a hitelintézetek jegybanknál elhelyezett egynapos betéteinek átlagállomány-csökkenése ellensúlyozta. Az egynapos bankközi kamatláb a hónap folyamán a kamatfolyosó alján tartózkodott. A bankrendszer túltartalékolása augusztusban a szokásosnál magasabb volt.

Augusztusban a bankrendszer forint likviditása az átlagos adatok alapján alig változott az előző hónaphoz képest. A kéthetes MNB átlagállománya növekedett, a hitelintézetek jegybanknál elhelyezett egynapos betéteinek átlagállománya csökkent, míg a hitelintézetek jegybankkal szembeni devizaswap kötelezettségeinek átlagállománya nem változott az előző hónaphoz képest. Eszköz oldalon a külföldi követelések átlagos állománya csökkent.

A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege a szokásosnál nagyobb mértékben haladta meg a tartalékkötelezettség összegét, a túltartalékolás 6,6 milliárd forint volt. Az egynapos bankközi kamatláb a hónap során végig a kamatfolyosó alján tartózkodott. A forgalomban lévő készpénz átlagállománya csekély mértékben növekedett.

forint tartalékolás banki Bank likviditás betétek tartalékkötelezettség