Világgazdaság

PSZÁF: Nyolc általánossal ne legyen senki hitelközvetítő

Csak megfelelő képzettséggel rendelkező hitelközvetítők kínálhatnak banki szerződéseket októbertől. A pénzügyi felügyelet szerint a kötelező regisztráció is védi a kölcsönt felvevőket - írja az MR1-Kossuth Rádió.

Több szigorú szabálynak is meg kell felelniük azoknak a cégeknek, amelyek október elsejétől több bank termékeit, hitelkonstrukcióit akarják kínálni a hozzájuk forduló ügyfeleknek – közölte Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője. Az érintett cégeknek felelősségbiztosítást kell kötniük, minimum 50 millió forint induló tőkéről kell számot adniuk, illetve a közvetítő vállalkozás vezetőjének legalább hároméves szakmai gyakorlattal kell rendelkeznie – sorolta a szóvivő. „Ne nyolc általánossal vagy annyival se rendelkező munkatársak kínáljanak olyan konstrukciókat, amelyek évtizedekre meghatározzák a családok pénzügyi helyzetét” – fogalmazott Binder István.

A PSZÁF szóvivője hangsúlyozta: ezek a feltételek már léteznek a biztosítási alkuszok esetében, most kiterjesztik a szabályokat, amelyek leginkább az autókereskedőket érintik. Amelyik vállalkozás nem regisztráltatja magát a PSZÁF-nál, az legfeljebb egy bank vagy lízingcég termékeit kínálhatja a jövőben - közölte az MR1-Kossuth Rádió.

A pénzügyi felügyelet szóvivőjétől azt is megtudtuk: több mint kétszáz cég már regisztráltatta magát, mintegy háromszáz kérelem pedig elbírálás alatt áll. Azok, akik megkapták az engedélyt, többféle hitelterméket is kínálhatnak októbertől, ennek az sem jelenti akadályát, ha a kölcsönszerződéseket megkötő kollégák még nem vizsgáztak le a szükséges pénzügyi ismeretekből. Erre ugyanis még év végéig van idejük.

felügyelet szabályozás pénzügyi tanácsadó pénzügyi közvetítők hitelkonstrukció hitelközvetítő pszáf