Világgazdaság

"A rémes látvány miatt izgat minket ennyire a vörösiszap"

Elisabeth Rosenthal környezetvédelmi szakíró szerint a vörösiszap katasztrófa elsősorban a látványnak köszönhetően kapott ekkora médiafigyelmet, miközben a kevésbé feltűnő, de veszélyesebb esetek szinte észrevétlenek maradnak.

Az emberek erősebben reagálnak azokra a környezeti fenyegetésekre, amelyek veszélyesnek látszanak, mint a kevésbé látványosakra – ez magyarázza, hogy a vörösiszap-ügy napokig első helyet foglalt el a nemzetközi sajtó tudósításaiban, miközben például a 2000-es romániai ciánszennyezésre szinte senki nem figyelt. Akkor 2,5 millióan maradtak egy időre tiszta ivóvíz nélkül, a víz ciánszintje pedig a megengedett négyszázszorosa volt.

A vörösiszappal borított településeken az élet soha nem lesz olyan, mint volt, talajcserére és fertőtlenítésre lesz szükség, ugyanakkor a szerző emlékeztet arra, hogy a lakosok egy része már visszaköltözött Kolontárra és csendben elkezdte újraépíteni az életét – kamerák jelenléte nélkül.

Elisabeth Rosenthal a The New York Times és Time riportere, a helyszínről tudósította az International Herald Tribune-t az ajkai katasztrófáról.

BÉT - Napi események PSZÁF A Monetáris Tanács kamatdöntései iszapkatasztrófa OTP Kovács Mátyás A szerkesztő ajánlja makroadatok cián Herczenik Ákos vörösiszap forintárfolyam Adobe A második Orbán-kormány sajtóSzakszervezet - Érdekképviselet makromutatók NGTT Magyar Telekom Nyrt. Ajka Amerikai piac - napi elemzés Fellegi Tamás Bank of America