Világgazdaság

Ismét félrekönyveltek a görögök: még nagyobb a tavalyi hiány

Az Eurostat államháztartási felülvizsgálata kiderítette, Görögország GDP arányos hiánya 15 százalékra rúgott 2009-ben. Ez egy százalékkal meghaladja Jeórjiosz Papakonsztantinou, görög pénzügyminiszter számításait.

Jeórjiosz Papakonsztantinou egy Cipruson tartott konferencián arra is ígéretet tett, hogy az idei hiánycsökkentésre nem lesz hatással a rekord méretű deficit. Az október eleji előrejelzések szerint Görögország 7,8 százalékos költségvetési hiánnyal zárja az idei évet. A görög politikus szerint 2009 „egy pénzügyminiszter rémálma” volt.

Athén mintegy 110 milliárd eurós segélycsomagot volt kénytelen lehívni a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól a kiadások fedezésére. A kormány 2013-ra a 11 százalékát kitevő kiigazítást tervez, és ennek a felét már az idén végrehajtja. Így a deficit idén 7,8, jövőre pedig az EU–IMF-segélyprogramban szereplő 7,6 százalékos célnál is alacsonyabb szintre, hét százalékra csökkenhet.

Az Eurostat Görögország mellett Írország „számláit” is átvizsgálja. A görög eredményekről részletes, hivatalos statisztikát november 15-én tesz közzé a hivatal.

motorola BÉT - Napi események MKB Bank infrastruktúra-fejlesztés 2010 OTP Gyógyítás-finanszírozás statisztikaElemzői vélemények A szerkesztő ajánlja Az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítése makroadatok Eurostat EGIS Nyrt. Költségvetés 2012-2013 Omninvest LG deficit A második Orbán-kormány kutatás-fejlesztés Görögoszág makromutatók MSZP-ügyek Lufthansa TESCO-GLOBAL Zrt. adó Amerikai piac - napi elemzés Írország ingatlanpiac Nicolas Sarkozy GE Hungary költségvetés kgfb Volánbusz Zrt.