Világgazdaság

A lengyelek egyelőre nem követik Orbánt

Lengyelország nem fontolja meg a magán-nyugdíjpénztári befizetések felfüggesztését, mivel egyelőre megpróbálja meggyőzni az Európai Uniót a jelenlegi szabályok megváltoztatásáról - jelentette be Jacek Rostowski pénzügyminiszter.

Lengyel lapértesülések korábban arról számoltak be, hogy Donald Tusk kormányfő a költségvetési hiány lefaragása érdekében fontolgatja a magánpénztárakhoz irányított befizetések csökkentését vagy felfüggesztését. Hétfőn Marek Belka jegybankelnök szólt erről a lehetőségről, ám nemkívánatosnak nevezte azt.

"A magánpénztári elvonás Lengyelországnak is egy opció"

Rostowskinak nincs tudomása ilyesmiről, szerinte Lengyelország - eltérően más EU-tagállamoktól - nincs olyan rossz helyzetben, hogy efféle lépéseket kelljen tennie. A pénzügyminiszter célja, hogy Lengyelország a nyugdíjreformja miatt ne kerüljön rosszabb helyzetbe másoknál.

Mint ismeretes, a lengyelek 8 másik EU-tagállammal együtt fordultak az Unióhoz, hogy vegye figyelembe az államadósság- és költségvetési hiányszámításoknál az általuk végrehajtott nyugdíjreformokat. Bár Olli Rehn pénzügyi biztos jogosnak nevezte az igényeket, lényegében mégis visszutasította módosítást.

Magyarország mellett Bulgária is visszavonhatja a reformokat, felfüggesztve a magán-nyugdíjpénztáraknak adott járulékkifizetéseket. Tavaly Litvánia és Észtország csökkentette, illetve befagyasztotta a magánpénztáraknak adott átutalásokat.

A felfüggesztésről szóló javaslatot november 4-én terjesztette elő a lengyel Parasztpárt tagja, Jolanta Fedak, aki egyébként a kormány munkaügyi minisztere is. A javaslatot Waldemar Pawlak, a gazdasági miniszter, a Parasztpárt elnöke rendkívül fontosnak nevezte a költségvetés stabilitás szempontjából.

Lengyelország költségvetési hiánya a 7,9 százaléka lehet. Rostwoski szerint a nyugdíjreform miatt 2,4 százalékponttal lesz magasabb a deficit.

rostowski magán-nyugdíjpénztárak Lengyelország tusk Magyar Telekom Nyrt.