Világgazdaság

Azok jártak jobban, akiknek elpusztította a házát az iszap?

Eddig még csak ígéreteket kaptak a vörösiszap közvetett károsultjai. Akiknek a házát vagy földjeit teljes mértékben elpusztította a vörösiszap, viszonylag gyors kártérítésre számíthatnak.

Ígéretek már elhangzottak, konkrét eredmény viszont nincs a vörösiszap-katasztrófa közvetett károsultjainak megsegítésében. Akiknek a házát vagy földjeit teljes mértékben elpusztította a vörösiszap, viszonylag gyors kártérítésre számíthatnak. Sokkal rosszabbul járnak azok, akiknek nem ment tönkre mindenük, viszont az egész környezetük lakhatatlanná vált.

Devecseren egyelőre csupán tervek léteznek, a kormánnyal többször is tárgyaltak, Orbán Viktor is ígéretet tett a helyzet mihamarabbi rendezésére, ám még nem tudni pontos időpontot, mikorra juthatnak pénzhez vagy egyéb kárpótláshoz a közvetett károsultak – mondta el a Világgazdaságnak Toldi Tamás, a kisváros polgármestere.

Kolontáron tegnap kezdődött meg a tárgyalás a közvetlen károsultakkal, Devecseren ez jövő héten történik meg, de a többieknek várniuk kell. Akinek a házát nem minősítették lakhatatlannak, de mégsem szeretne maradni, az vagy új lakás építésében kér segítséget, vagy a korábbival azonos értékben kér támogatást vásárlásra. Ez egyelőre terv, a kormánytól ígéretek érkeztek, de rendelet még nincs.

A közel sem megnyugtató helyzetben sokan nem a kivárást választják: körülbelül száz családról lehet tudni, elhagyná a várost. Az ő lakóépületeik így szintén a többi károsult számára jönnének jól, mert ha nem lett teljesen lakhatatlan, állami támogatással ezeket is felajánlhatnák megvásárlásra azoknak, akik még rosszabb állapotú házban éltek.
A mezőgazdasági területek kérdésének rendezésére komolyabb állami elképzelések születtek, de még ezek is csak tervek, s sokan kételkednek a sikerességükben.

A károsult földtulajdonosoknak dönthetnek úgy, megtartják a földet, ez esetben azt az állam erdőültetvény telepítésével próbálná rendbe hozni – az ígéretek szerint ezekből valamikor az évtized végére lehet újra hasznos termőterület. Választhatja azt a lehetőséget is a tulajdonos, hogy elcseréli hasonló nagyságú, most még állami földre.
Ám a környékbeli mezőgazdaságot közelről ismerő forrásunk szerint az erdőtelepítés eredményességéről semmiféle hatástanulmány nem született. Emellett az állam által felajánlott földek rossz minőségűek, mintegy 10–12 aranykoronát érnek a tönkrementek 16–20 aranykoronás értékével szemben, és meszsze is vanak a várostól.

Kolontáron egyelőre szóba sem került a nem közvetlenül károsultak megsegítése – mondta Tili Károly polgármester. A mintegy nyolcszáz lakosú faluban körülbelül száz ember kártalanítása az elsődleges feladat, minden másra ezután marad csak energia és forrás. Csak a legsúlyosabban károsultak helyzetének rendezéséről egyeztettek a kormánnyal, a többiek helyzetét illetően azonban – Devecserrel ellentétben – még a tárgyalásokig sem jutottak el.

Nem kell ha az állam segít

A vörösiszap-katasztrófa nélkül is szigorú költségvetése lett volna Devecsernek 2011-ben Toldi Tamás szerint. Bár a városházi átadás-átvétel kaotikus lett – fél nappal a választás után jött a vörösiszap –, annyi biztosan látszik, a büdzsében hiány van, ennek ellenére nehezen, de kezelhető lett volna a város anyagi helyzete.

Kolontár még sosem szorult arra, hogy hitelt vegyen fel, és Tili Károly most úgy gondolja, ha érkezik állami segítség, a következő költségvetés elkészültéig nem is lesz rá szükség. Azonban az állam segítsége elengedhetetlen.

Néhány napja érkezett meg az első részlet a Magyar Kármentő Alaptól, Devecser 150, Kolontár 20, Somlóvásárhely pedig 5 milliót kapott, és mindhárom településen szinte azonnal el is költötték a teljes összeget a védekezési költségek finanszírozására.

Kolontár még sosem szorult arra, hogy hitelt vegyen fel, és Tili Károly most úgy gondolja, ha érkezik állami segítség, a következő költségvetés elkészültéig nem is lesz rá szükség. Azonban az állam segítsége elengedhetetlen.

Néhány napja érkezett meg az első részlet a Magyar Kármentő Alaptól, Devecser 150, Kolontár 20, Somlóvásárhely pedig 5 milliót kapott, és mindhárom településen szinte azonnal el is költötték a teljes összeget a védekezési költségek finanszírozására. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! -->
[enews_gallery id='397582']

iszapkatasztrófa Goldman Sachs vona gábor A szerkesztő ajánlja iszapömlés A második Orbán-kormány Adósságválság az EU-ban Federal Reserve - Fed Szakszervezet - Érdekképviselet Magyar Telekom Nyrt. Ajka károsultak Angela Merkel