Világgazdaság

Fiat-vezér: Egy nagy halom pénzt adtunk a Chryslernek

Sergio Marchionne, a Fiat és egyben a Chrysler vezére örömmel fogadta a General Motors tőzsdei megjelenését, amely meglátása szerint segíti majd a teljes megújulás előtt álló amerikai márkát.

A General Motors bejelentette, hogy az eredetileg tervezettnél 31 százalékkal nagyobb, 22,7 milliárd dollárnyi részvénycsomagot értékesít tőzsdére lépésekor, ezzel az amerikai állam cégben szerzett tulajdonrésze a jelenlegi 61 százalékról 33 százalékra csökken. A jelek szerint nem csak a GM számára jó hír a 478 millió darab eladása, a Chrysler vezére ugyanis úgy látja, ez jól előkészíti a terepet a cége tőzsdei bevezetése számára.

Sergio Marchionne, a Fiat és a Chrysler vezérigazgatója a legnagyobb elégedettséggel nyilatkozott a GM tőzsdére lépéséről a Reutersnek, mert úgy látja, ezzel simább lesz az út a Chrysler számára. A Fiat segítségével a csődközelből megmentett amerikai márka a tervek szerint 2011 második felében jelenik meg a parketten.

Marchionne és csapata jelenleg a Chrysler tőkehelyzetének javításán dolgozik, hiszen a cég 12 százalékos kamatra vett fel hiteleket, napirenden van ezeknek a kölcsönöknek az átütemezése. A vezérigazgató emellett közölte, hogy az év végéig 16 új vagy jelentősen megújított modell kerül a kereskedőkhöz, ez a Chrysler kínálatának 75 százalékát jelenti. Marchionne megfogalmazása szerint rá sem lehet majd ismerni a megújult autókra, hiszen "egy nagy halom pénzt" fordítottak a cég átalakítására, amely így már nem is emlékeztet a 18 hónappal ezelőtti önmagára.

részvény OMV Hungária Kft. Magyar Nemzeti Bank (MNB) Marchionne 2010 Lakossági energia és üzemanyagárak OTP Allianz Biztosító Költségvetés 2012-2013 Gyurcsány Ferenc lemondott A második Orbán-kormány tőzsde Adósságválság az EU-ban Részvénypiacok GM Federal Reserve - Fed Atradius Credit Insurance adó fiat Mol Varga Mihály Chrysler modellFiat bankadó Adórendszer Magyarországon Jean-Claude Trichet