Világgazdaság

Kína beszólt a Fed-nek: kontrollálatlan pénznyomtatás folyik

Kína úgy gondolja, nem indokolt a Fed mennyiségi könnyítése. A kommunista állam mindent meg fog tenni, hogy korlátozza az országba áramló tőke mennyiségét.

Kína szerint az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reservenek magyarázatot kell adnia arra, hogy a világ legnagyobb gazdasága miért kezdte el kötvényvásárlási programját, az expanzív monetáris politikát, mellyel veszélyezteti a globális kilábalást.

„Sok ország aggódik, hogy a Fed monetáris politikája milyen hatással lesz a gazdaságukra” – mondta Cui Tiankai, helyettes kínai külügyminiszter Pekingben. Magyarázat nélkül a nemzetközi bizalom és a globális gazdaság kilábalását veszélyezteti a Fed – mutat rá Cui.

A Fed eltolta a kamatemelési várakozásokat, az ázsiai feltörekvő piacok folyamatosan emelkednek, mely könnyen eszközbuborékok kialakulásához vezethet.

A Fed expanzív monetáris politikája érthető az Egyesült Államok gazdaságának szemszögéből – mondta Zhou Xiaochuan, a Kínai Központi Bank kormányzója. Hozzátette: a politika nem kedvező a világ számára. Kína igyekszik megakadályozni az abnormális tőkeáramlást – húzta alá Zhou.

A jegybank tanácsaadója, Xia Bin elmondta: a Fed monetáris lazítása nem más, mint kontrolálatlan pénznyomtatás. A Japán miniszterelnök, Naoto Kan szerint az Egyesült Államok a gyenge dollár politikáját folytatja.

USA pénzpumpa Fed pénznyomda monetáris politika