Világgazdaság

Roubini: monetáris lazításra lenne szükség Európában

A Fed monetáris expanziója szükséges rossz - fogalmazott Nouriel Roubini, a New York Egyetem professzora. Kiemelte: az EKB-nak muszáj lenne újabb stimulust bejelentenie. A közgazdász bírálta a jegybankot: véleménye szerint az EKB tehet arról, hogy a hozamfelárak megugrottak.

Az Európai Központi Bank monetáris élénkítéstől való tartózkodása miatt a kontinens problémái csak súlyosbodnak – mondta Nouriel Roubini, a világgazdasági válságot megjósló professzor.

„Abban a helyzetben, amikor erőteljes fiskális kiigazítások vannak, az Európai Központi Banknak muszáj lenne több likviditást biztosítania a pénzügyi szektor számára, és fokoznia kellene kötvényvásárlásait” – szögezte le a New York Egyetem közgazdásza. Az EKB nem tett eleget azért, hogy csökkentse a kötvényhozamok felárát – emelte ki Roubini.

Az Európai Központi Bank csökkenthetné a magasra ugrott ír, portugál kötvények hozamát, ha folytatná állampapír-vásárlási akcióját.
Roubini úgy vélekedett, hogy óriási szakadék van Németország és az Egyesült Államok felfogása között. A professzor szerint fiskális megszorítások idején, ami éppen zajlik Európában, a piacoknak szüksége van monetáris lazításra.

Az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet az egyetlen, aki meg tudná akadályozni, hogy a portugál és az ír kötvényhozamok felára növekedjenek – írja a Bloomberg.

Az EKB az egyetlen intézmény, aki meg tudná nyugtatni a kötvénytulajdonosokat. A jegybank legutóbbi kamatdöntésén nem jelentett be újabb ösztönzőket.

Jacques Cailloux, a Royal Bank of Scotland vezető közgazdásza szerint minél tovább halogatja az EKB a kötvényvásárlást, annál nagyobb mennyiségben kell vásárolnia. Az EKB jelenlegi politikája felveti a kérdést, hogy eleget tesz e feladatának, a pénzügyi stabilitás kritériumának – nyilatkozta a közgazdász a Bloombergnek.

Miért hibáznak a németek?

Wolfgang Schäuble, német pénzügyminiszter kritizálta a Fed monetáris politikáját. Véleménye szerint nincs szüksége a piacnak likviditásra.

Nouriel Roubini szerint a Fed hisz abban, hogy szükség van újabb kötvényvásárlási programra, miközben az EKB és a németek ellenkezően gondolkodnak. Németország hibás állásponton van – mondta.

Az erős euró megnehezíti a periférián lévő országok kilábalását, a monetáris ösztönzés gyengítené az eurót. Németország élni tud az erős euróval, mert nagyon versenyképes, de jelentősen megnehezíti a kilábalást a gyengébb országokban – húzza alá Roubini.

A monetáris lazítás indokolt

Az újabb monetáris lazítás szükséges rossz volt az Egyesült Államokban, azonban az inflációs kockázatok alacsonyak, a defláció kockázata növekedett. Ha a Fed nem hajtott volna végre újabb kötvényvásárlást (QE2), növelte volna a W-alakú kockázatát.

A QE2-nek mérsékelt hatása lesz a reálgazdaságra, a piac már beárazta a lazítást - mondta a jósprofesszor. Nem ez lehetett az utolsó monetáris beavatkozás, a Fed addig élénkítheti a gazdaságot, amíg a növekedés tartósan a trend alatt marad alacsony mellett. Roubini szerint sor kerülhet harmadik, negyedik vagy akár ötödik lépcsőben is expanzióra.

Kritikával illette a brit kormányt is: megszorítások egyedül a növekedést mérséklik. A közgazdász azt várja a Bank of Englandtől, hogy újabb monetáris könnyítési programot indítson, amikor a kormány elhatározza magát a fiskális konszolidációra.

fiskális politika QE2 EKB quantitative easing qe monetáris könnyítés Fed monetáris politika Roubini