Világgazdaság

Mit néz egyszerre az ENSZ, a Harvard és George Clooney?

Emberjogi csoportok, köztük az ENSZ, a Harvard Egyetem, a Google és egy George Clooney színész társalapításával létrejött szervezet olyan projektet indított útnak, amelynek célja Szudán "megfigyelése".

A Satellite Sentinel Projet a megfigyelés révén "korai riasztást" ad arról, vajon megsértették-e az emberi jogokat és a biztonságot Szudánban a január 9-i szavazás előtt, amelyen arról döntenek, északi és déli részre osszák-e Szudánt.

"Azt akarjuk, hogy a népirtás és egyéb háborús bűncselekmények potenciális elkövetői tudják: figyelünk, az egész világ figyel" - hangoztatta Clooney nyilatkozatában, amelyet a Reuters idéz. A projekt keretében kereskedelmi műholdak fényképeket készítenek Szudán északi és déli része felett minden leégetett és lebombázott faluról, tömeges mozgásokról és az erőszak egyéb bizonyítékairól. Többek között az ENSZ, a Harvard Egyetem is végez elemzést, kutatást.

Az olajban gazdag Dél-Szudán lakói várhatóan tömegesen az elszakadás mellett döntenek és új országot hoznak létre. A voksolás előtt jelentősen megnőtt az erőszakos cselekmények száma Szudánban.

BÉT - Napi események Clooney 2010 Nielsen OTP A szerkesztő ajánlja makroadatok INA forintárfolyam A médiatörvény fogadtatása Magyar EU-elnökség Külföldi lapvélemények Orbán Viktor harvard ENSZ A második Orbán-kormány Barta György makromutatók Részvénypiacok OMV Ausztria Deviza- és árupiac műhold adó Magyar Telekom Nyrt. Mol Európai Unió EU aloldal megfigyelésNielsen Szudán tömegközlekedés