Világgazdaság

A csőd közelében Esztergom?

Január 24-ig derül ki, mekkora a több tízmilliárdos adósság pontos mértéke

Húszmilliárd forintos adósságállományról már tud Esztergom városvezetése, de ez az összeg akár huszonötmilliárdra is duzzadhat a következő két hétben. Ennyi idejük maradt a város hitelezőinek az adósságrendezési eljárás keretében, hogy bejelentsék a követeléseiket. A válságköltségvetés eközben készül – ám a független polgármester és a fideszes önkormányzati többség október óta tartó harca miatt a politika erre a kérdésre is rátelepszik.

A Komárom-Esztergom megyei város legutóbb novemberben került az országos médiaérdeklődés középpontjába, amikor a bíróság adósságrendezési eljárást rendelt el az önkormányzattal szemben. A szabályozás szerint a hitelezők az eljárás megindulása, november 25-e után hatvan napot kapnak annak bejelentésére, mennyivel tartozik nekik Esztergom. Ez a határidő két hét múlva jár le, és Tétényi Éva polgármester tájékoztatása szerint egyelőre 20 milliárd forint az, ami nyilvánvaló. Ez két bank felé vállalt, 16, illetve 4 milliárd forintos tartozásból áll össze. Azt azonban még nem tudni, a hátramaradt időben milyen adósságokra derül még fény – Tétényi Éva 22-25 milliárdos végösszeget vár.

Első feladatként sürgősen racionalizálni kell az önkormányzat működését. Tétényi szerint erre több út is kínálkozik. A tizenhat városi cég közül sokat egyedül az önkormányzat tart el, többet át kell adni a megyének vagy alapítványnak. Utóbbiaknál felvetődhet a kérdés, miért érné meg nekik ezeket átvenni, a megye kapcsán kevésbé, mert nekik kötelességük bizonyos intézményeket fenntartani. Iskolák működtetése például épp ezért nem kerülhet veszélybe. Tárgyalás folyik a Nemzeti Múzeummal is, hogy átvegyék a helyi múzeumot. Több más területen magánbefektetőket kell keresni.

Eközben hamarosan el kell készíteni a 2011-es költségvetést, ez azonban elsődlegesen politikai döntés lesz. Ha nem sikerül rendezni a helyzetet, a bíróság dönthet a gazdálkodásról, s fel kellene mérni, mekkora eladható vagyona van Esztergomnak az utak, közintézmények, lakások nélkül. Két út lehetséges tehát: vagy egy szigorú költségvetéssel igyekeznek fizetőképes állapotba hozni a várost, vagy a eladásával elszegényedve, de nélkül folytathatják. Tétényi 2013-ra várja a stabilizálódást, a polgármester és a közgyűlés szembenállása azonban bizonytalanná teszi az addigi gazdasági döntéseket is.

Nem szűnik a perpatvar

A két politikai oldal egymásra mutogat, felelőst keresve. Az ellenzéki pártok és a polgármester szerint a korábbi tizenegy év fideszes városvezetése vitte csődközeli helyzetbe Esztergomot, az önkormányzat kormánypárti többsége azonban pánikkeltéssel vádolja Tétényit.

Szerintük ennyi erővel akár Magyarország is csődöt jelenthetne, hiszen míg Esztergomban az egy főre eső adósság körülbelül 600 ezer forint, addig ez országos bontásban mintegy kétmillió.

Ez azonban nem teljesen igaz, hiszen az államadósságba nem számolják bele az önkormányzatok tartozásait, vagyis a példánál maradva, 2,6 millió forint az egy esztergomi polgárra eső állami és városi együttes adósság.

Szerintük ennyi erővel akár Magyarország is csődöt jelenthetne, hiszen míg Esztergomban az egy főre eső adósság körülbelül 600 ezer forint, addig ez országos bontásban mintegy kétmillió.

Ez azonban nem teljesen igaz, hiszen az államadósságba nem számolják bele az önkormányzatok tartozásait, vagyis a példánál maradva, 2,6 millió forint az egy esztergomi polgárra eső állami és városi együttes adósság. -->

Egészségbiztosítás Autók BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) Devizakereskedőknek elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság Pályázati forródrót Metro ablon Lakossági energia és üzemanyagárak turizmus Környezetvédelem - Globalizáció Gyógyítás-finanszírozás Sziget Fesztivál Shell Vállalati jelentések Lakossági energiaellátás Nyugdíjkérdés Magyarországon forintárfolyam Külföldi lapvélemények Demján Sándor Felmérések esztergomn autóipar Elemzői vélemények adósság csőd Hitelek: lakás A második Orbán-kormány katasztrófák autó önkormányzat Simor András Reklám és Média Adósságválság az EU-ban béremelés Részvénypiacok költségvetés A szerkesztő ajánlja fogyasztási cikkek átlagkereset Élelmiszerpiac A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Zöld ügyek GDP-adatok Gazdák és termelők Befektetési lehetőségek Európai Unió Fővárosi ügyek EU aloldal BÉT ingatlanpiac Nicolas Sarkozy MÁV infokommunikáció Gázvezetékek Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon