Világgazdaság

A Merrill Lynch egyelőre nem minősítené le Magyarországot

Nem kell tartani attól, hogy Magyarország államadósságát a bóvli kategóriába sorolják, ha a gazdaság ismét növekedni kezd, s a kormány csökkenti a kiadásokat – emelte ki egy Varsóban adott interjúban a Merrill Lynch közgazdásza Raffaella Tenconi.

„Magyarország besorolása vékony jégen egyensúlyoz, de úgy gondolom, hogy a Merrill Lynch nem változtat az ország minősítésén idén” – hangsúlyozta a vállalat közgazdásza. Szerinte a besorolásokat végző cégeknek nincs okuk Magyarország adósságának leminősítésére, hiszen a gazdaság komoly fejlődési jeleket mutat.

A Standard & Poor’s, a Fitch Ratings és a Moody’s Investors Service mind a legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott kategóriába sorolják hazánkat negatív kilátásokkal. Ez utóbbi azért, mert úgy látják, a kormány gazdaságpolitikája nem lesz fenntartható hosszú távon.

Az Orbán-kormány gazdaságpolitikája a növekedésre koncentrál, miután hazánk 18 éve nem látott recesszióba süllyedt, s végül 2008-ban nemzetközi felvételére szorult. Január 14-én Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter úgy nyilatkozott, 2013-ban 4, 2014-ben 6 százalékos várható.

A kormány februárban jelenti be a strukturális átalakításokról szóló terveit, emellett a kabinet a gazdaság négy ágazatában tevékenykedő nagyvállalatokra különadót vetett ki, s felszámolja a magán-nyugdíjpénztári kifizetéseket, hogy 3 százalék alatt tartsa a arányos államháztartási hiányt.

Teneconi szerint nagy az esélye egy komoly politikai hibának a következő választásokig, olyannyira nagy a nyomás Magyarországon, hogy bármilyen strukturális reformot is vezet be a kormány, azt a piac kedvezően fogadja majd.

strukturális reform besorolás Moody's leminősítés Fitch Ratings Merrill Lynch