Világgazdaság

Deloitte: Még 25 évig marad az olaj alapú gazdaság

Érdekes képet kapunk, ha a kőolaj árára a gazdasági fellendülés egyik általános fokmérőjeként tekintünk, mert bár a gazdasági mutatószámok mostanában világszerte gyengülést mutatnak, az olaj jegyzésárai töretlenül emelkednek. A Deloitte globális energiaipari csoportja által összeállított Az olaj- és gázipar valós helyzete 2011-ben című jelentés az előttünk álló év olaj- és gázipari tendenciáit és kérdéseit vizsgálja. A Deloitte előrejelzése szerint az elkövetkezendő 25 évben a világ energiaellátásának nagy részét továbbra is az olaj fogja biztosítani.

Gion Gábor, a Deloitte Zrt. Energia és energiahordozók szektor iparági csoportjának vezetője elmondta: a jelentés megjósolja a főbb iparági tendenciák alakulását az előttünk álló egy évre, segítve ezzel a cégvezetőket egy olyan stratégia kialakításában, amely nem csupán a gazdasági válságból való kilábalást segíti elő, de a fellendüléshez is hozzájárulhat.

A jelentés rámutat arra, hogy bár a kőolaj továbbra is a gazdasági fellendülés mozgatórugói közé tartozik, az olaj- és gázipari cégeknek a rövid távú megoldások helyett olyan fenntartható gyakorlatot kell kialakítaniuk, amely a hosszú távú növekedés motorja lehet.

A Deloitte előrejelzése szerint az elkövetkezendő 25 évben a világ energiaellátásának nagy részét továbbra is az olaj fogja biztosítani. A megújuló és egyéb alternatív energiaforrások kiaknázásának területén elért komoly előrelépések, valamint a Deepwater Horizon olajfúrótorony katasztrófája által okozott hatalmas, 35 milliárd dolláros kár ellenére folytatódnak a mélytengeri fúrások. Ez utóbbinak hatására azonban a világ olaj- és gáziparának termelő cégei egymás után vizsgálják felül a biztonsági politikájukat.

Gion Gábor szerint az olaj- és gázipari cégek változatlanul jelentős befektetéseket hajtanak végre az Északi-tengeren. A legutóbbi körben rekordnak számító, összesen 356 feltárási engedélyt adtak ki az Északi-tengerre - semmi jele tehát annak, hogy csökkenne az érdeklődés a terület iránt.

Ázsia mindeközben egyre inkább az olaj- és gázipari tevékenység központjává válik. Az ázsiai országok nemzeti olajtársaságai egyre agresszívebb taktikákat alkalmaznak az upstream (kutatáshoz, fúráshoz, kitermeléshez szükséges) felvásárlások terén. Külön kiemelendő, hogy Kínában a nem hagyományos gázok hazai össztermelésében várhatóan ugrásszerű növekedés fog bekövetkezni. Kína napjainkban üzemanyag-ellátásának diverzifikálására és egy alacsony szennyezőanyag-kibocsátási szint elérésére törekszik. Ha ehhez hozzávesszük Kína GDP-növekedését, akkor a folyékony földgáz piacának jövője különösen ígéretesnek tűnik. A felmérés szerint továbbá Oroszország is egyre nagyobb hangsúlyt fektet az Ázsiába irányuló kőolaj- és földgázexportra.

Az Észak-Amerikában nemrégiben feltárt nem hagyományos gázkészletek új piacokat fognak teremteni. A jelentés szerint elsősorban a palagáz az, ami radikálisan megváltoztathatja a piaci viszonyokat az Egyesült Államok és Kanada számára – tette hozzá a Deloitte szakértője.

BÉT - Napi események gázkészlet energiafüggőség Deloitte infrastruktúra-fejlesztés Schmitt Pál üzemanyag HANKOOK TIRE Magyarország Kft. Lakossági energia és üzemanyagárak turizmus Kósa Lajos energia A szerkesztő ajánlja makroadatok Nyugdíjkérdés Magyarországon Költségvetés 2012-2013 ÁzsiaPénzügyi és gazdasági válság forintárfolyam A médiatörvény fogadtatása Külföldi lapvélemények Orbán Viktor Elemzői vélemények A második Orbán-kormány gáz General Motors repülés Adósságválság az EU-ban makromutatók Az EU soros elnöke Magyarország Részvénypiacok Google Inc. mezőgazdaság olaj Élelmiszerpiac Deviza- és árupiac Microsoft Gazdák és termelők Budapest Airport Mol Európai Unió Chrysler biztosítás ingatlanpiac Tesco Oszkó Péter tömegközlekedés ÁKK Zrt. olajkészlet