Világgazdaság

Európa legerősebb gazdaságában könnyű prédák a cégek

A végső szabályozási akadály elhárultával a jelek szerint az ACS spanyol építőipari cég felkészült arra, hogy megszerezze az ellenőrzést német riválisa, a Hochtief felett, és létrehozza a világ legnagyobb épitőipari vállalatát.

Mnt arról beszámoltunk, Berlin nem lépett közbe a felvásárlás megakadályozására, ez pedig számos németet háborított fel. Most, hogy a spanyol vállalat több mint 30 százalékra növelte a Hochtiefben lévő részesedését, a szabályok szerint az ACS 50 százalékos vagy ennél is nagyobb tulajdoni részesedéshez juthat, egyszerűen azzal, hogy a tőkepiacon felvásárolja a részvényeket.

Számos európai országgal ellentétben ugyanis a német jog nem követeli meg, hogy az ACS kötelező ajánlatot tegyen valamennyi részvényesnek, vagy hogy nyilvánosságra hozza a tulajdonában lévő részvényekre vonatkozó adatokat – jelenti a Deutsche Welle.

Noha az ACS azt állítja, hogy jóhiszeműen valósítja meg átvételi tervét, a német munkavállalók attól tartanak, hogy a spanyol cég hozzákezd a Hochtief feldarabolásához, miután a munkahelyek garantálására és a lokális autonómiára tett nyilvános ígéretei 2013-ban lejárnak.

Heiko Stiepelmann, a német építőipari szövetség ügyvezető igazgatóhelyettese szerint a Hochtief feletti ellenőrzés elvesztése problémát jelent a német gazdaságnak. A cég pénzügyileg egészséges és érintetlenül került ki a pénzügyi válságból. Ezért csodálkozik Stiepelmann, amiatt, hogy a szövetségi kormány nem változtatott a felvásárlásra vonatkozó szabályokon, és nem tiltotta meg a befektetőknek, hogy "beosonjanak" az olyan német cégekhez, mint a Hochtief. " A legtöbb európai ország nem engedélyezett volna ilyen felvásárlást" - hangoztatta Stiepelmann.

részvény Autók BÉT - Napi események Devizakereskedőknek felvásárlás elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság Pályázati forródrót Lakossági energia és üzemanyagárak turizmus Malév makroadatok Lakossági energiaellátás Nyugdíjkérdés Magyarországon Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam Magyar EU-elnökség Külföldi lapvélemények Orbán Viktor Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás acs A második Orbán-kormány katasztrófák autó A KSH jelenti repülés Adósságválság az EU-ban szabályozásFúzió és akvizíció makromutatók Kopits György mezőgazdaság fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac IMF-megállapodás Gazdák és termelők Budapest Airport Befektetési lehetőségek részesedés Európai Unió Fővárosi ügyek EU aloldal biztosítás BÉT ingatlanpiac infokommunikáció Hochtief Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon