Világgazdaság

Még nem tudni, hogyan számolnak el a nyugdíjpénzekkel

Még mindig nem dőlt el véglegesen, miként számolják el az államháztartásban a magánpénztáraktól a büdzsébe áramló vagyont. Az statisztikai hivatala, az Eurostat még tárgyal ez ügyben a magyar féllel – mondta el lapunknak Bedekovics István, a Központi Statisztikai Hivatal osztályvezetője.

A 2009-es visszalépési lehetőség során költségvetési bevételként akkor jelenítették meg a befolyó öszszeget, amikor az ténylegesen átkerült az államhoz. Ez nagyjából kétharmad részben 2010-re esett, azonban lényegesen kisebb összegről volt szó, mint jelenleg. Mint ismeretes: a 2009 elején, a válság miatt elszenvedett veszteségek miatt hátrányba kerülőket kompenzálta akkor ily módon a kormány.

A mostani helyzet azonban annyiban más, hogy most a maradókat hátrány éri, azaz nem kaphatnak állami nyugdíjat. Az is szóba került – és közgazdaságilag indokolható is –, hogy a korábbi évekre szétosztva vezessék vissza a befizetéseket állami bevételként, hiszen úgy is vehető, mintha a visszatérők nem is kötelező tagdíjat, hanem tulajdonképpen járulékot fizettek volna. Erre a megoldásra azonban ilyen jelentős (a 10 százaléka körüli tételek) esetében eddig nem volt példa. Szakértők is egyre inkább azzal számolnak, hogy a teljes összeg a 2011-es bevételekben jelenik meg, és a múlt héten Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is erre célzott.

Autók BÉT - Napi események Nemzetközi konfliktusok Borsodchem infrastruktúra-fejlesztés A Monetáris Tanács kamatdöntései OTP Pfizer nyugdíjpénzek IMF zuschlag jános A médiatörvény fogadtatása Magyar EU-elnökség autóipar elszámolás A második Orbán-kormány Daimler makromutatók nyugdíjrendszer Európai Unió Amerikai piac - napi elemzés ingatlanpiac tömegközlekedés