Világgazdaság

Orbán arroganciájának bizonyítéka vagy elégtétel az EP szereplés?

Lassan lecsenghet a médiatörvény körüli vita, azt viszont egyelőre csak jósolni lehetne, hogy a konfliktus mennyit hozott a pártnak és mennyit vitt népszerűségben a Fidesztől; bár a jobboldali szavazók bizonyára ezt, tehát a Magyarországot ért támadásokért való elégtételt várták el a miniszterelnöktől – mondta Kumin Ferenc, a Századvég Alapítvány vezető elemzője a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában.

Kumin úgy látja: a februártól esedékes strukturális reformokat anélkül is meg lehet lépni, hogy azzal jelentős csoportoknak "blokkszerűen" okozna érdeksérelmet a kormányzat. Ha nem sikerül a politikai riválisoknak felmelegíteni a médiatörvény témáját, új érveket találni és új szempontokat vinni a vitába, akkor az egész jogszabály körüli diskurzus elkezd lecsengeni – nyilatkozta a Duna Televízióban az elemző, aki szerint eddig is sokkal inkább a politikai riválisok akciójáról, semmint szakmailag megalapozott ellentámadásról lehetett beszélni.

Akinek eddig nem volt szimpatikus Orbán Viktor, annak most sem vált szimpatikussá, ha nézte a strasbourgi közvetítést; ez még arra is alkalmas lehetett, hogy ráerősítsen az Orbán Viktorral kapcsolatban emlegetett kritikákra, nevezetesen, hogy offenzív, túlzottan magabiztos, ad abszurdum arrogáns. Akik viszont úgy érezték – és a jobboldali szavazók körében bizonyára inkább ez lehetett a hangulat –, hogy Magyarországot egy támadás érte és ezért elégtételt kellene venni, azok számára ez a miniszterelnöki teljesítmény nagyjából hozta a várakozásokat – értékelte a miniszterelnök európai parlamenti bemutatkozását a Századvég vezető elemzője.

Ami a februárban esedékes reformcsomag hatásait illeti, Kumin szerint olyan területekre próbál összpontosítani a kormány, ahol kevésbé reprezentáltak a saját választói. Másrészt nyilván arra is törekszik a kormányzat, hogy mire eljut a következő választásokhoz, amikor meg kéne fizetni a reformok politikai árát, addigra a változtatások esetleg kárvallottjai körében is nyilvánvaló váljon, hogy nem lett rosszabb a helyzetük.

 

Autók logisztika elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság Pályázati forródrót raktározás Századvég turizmus Politikai közvélemény-kutatások Környezetvédelem - Globalizáció A szerkesztő ajánlja Cégjog Vállalati jelentések Járai Zsigmond Nyugdíjkérdés Magyarországon elnökségElemzői vélemények Fővárosi Gázművek Zrt. Külföldi lapvélemények Orbán Viktor Felmérések autóipar Elemzői vélemények A második Orbán-kormány Bűnügyek Ajkai katasztrófa Gyurcsány Ferenc Szijjártó Péter repülés Reklám és Média Részvénypiacok Európai Parlament Karrierklub Fidesz Lufthansa fogyasztóvédelem Tarlós István Deviza- és árupiac Zöld ügyek utazás Befektetési lehetőségek Mol Egyesült Államok EU aloldal Kumin biztosítás BÉT ingatlanpiac áruszállítás MÁV infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon