Világgazdaság

Óriási fordulat előtt a turizmus - A legnépszerűbb célpontok

Kína leszorította Spanyolországot a harmadik helyről a világ legkedveltebb turisztikai célországainak ranglistáján.

Az ázsiai óriásállam ugyanis tavaly 55,98 millió külföldi vendéget fogadott, tíz százalékkal többet, mint az előző évben - közölte Madridban az ENSZ turisztikai szervezete (UNWTO) az AFP jelentése szerint. Ezzel szemben Spanyolországot a múlt évben mindössze 1,4 százalékkal több, 53 millió külföldi látogató kereste fel.

A világranglista élén Franciaország szerepel 78,95 millió külföldi látogatóval, a második helyen pedig az Egyesült Államok áll, 60,88 millió látogatóval. A válság évei után a szektor a kilábalás jeleit mutatja, 2010-ben 6,7 százalékkal növekedett az ágazat világszerte, a javulás elsősorban a fejlődő országok teljesítményének köszönhető.

Taleb Rifai, az UNWTO főtitkára szerint egyértelmű, hogy Ázsia erős turisztikai szereplői továbbra is jól teljesítenek majd, különös tekintettel Kínára., amely a várakozások szerint 2020-ra a világ legkedveltebb turisztikai célpontjává válhat.

A tavalyi évben a szervezet összesen 935 millió utast regisztrált, a turisták azonban a legkevésbé Európát pörgették fel. A kontinensre látogatók száma mindössze 3 százalékkal emelkedett, elmaradva az ázsiai térség 13 százalékos, és az amerikai kontinens 8 százalékos növekedésétől. Az európai turizmust nem csak a gazdasági bizonytalanság, de az izlandi vulkánkitörés miatti légiközlekedési fennakadások is hátráltatták. És bár a tavalyi év második felében fellendült az ágazat, az európai turizmus az UNWTO szerint így sem tudta ledolgozni a 2009-es veszteségeket.

 

NAV Nemzetközi konfliktusok Mercedes-gyár épül Kecskeméten A Monetáris Tanács kamatdöntései Lakossági energia és üzemanyagárak turizmus Moody's Adidas Gyógyítás-finanszírozás felmérésUtazás A szerkesztő ajánlja makroadatok IMF Vállalati jelentések Nyugdíjkérdés Magyarországon Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam ELMŰ Nyrt. Generali Demján Sándor UNWTO Matolcsy György ifj. Chikán Attila Turista ENSZ A második Orbán-kormány Christine Lagarde A KSH jelenti Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok OMV Ausztria Google Inc. Cséfalvay Zoltán Ipsos A munka világa Deviza- és árupiac Microsoft utazás Gazdák és termelők Európai Unió Fővárosi ügyek biztosítás BÉT econet.hu Nyrt. tömegközlekedés Bank of America