Világgazdaság

Sarkozy: Én vagy Merkel biztosan megmentjük az eurót

Nicolas Sarkozy ma Davosban félresöpörte az euró sorsával kapcsolatos aggodalmakat, hangsúlyozva, hogy a közös európai deviza egyenlő Európával.

"Legyen az Merkel kancellár vagy én, de biztosan megmentjük az eurót, soha nem fordítunk hátat az eurózónának" – hangzott el Nicolas Sarkozy beszédében. A francia elnök a davosi Világgazdasági Fórumon úgy fogalmazott: az euró mostanra Európával egyenlővé vált, 60 évnyi békét hozott a kontinensnek, ezért nem fogják veszni hagyni - jelenti az AFP.

A francia elnök megfogalmazása szerint az euró bukása kataklizmához hasonló hatással járna és a közös fizetőeszköz sorsa nem pusztán gazdasági kérdés, az európai identitás forog kockán.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a francia Publicis reklámóriás vezérigazgatója is. Maurice Levy a davosi rendezvényen azt állította, az eurózóna jól vizsgázott a válság során, az eurózóna, valamint az együttműködés nélkül még súlyosabb krízisen ment volna át a térség. A Metro kereskedelmi konszern vezetője, Eckhart Cordes hangsúlyozta, hogy országa, Európa legerősebb gazdasága is sokat veszített volna az euró nélkül, mert – mint mondta – a német márka jelentősen veszített volna értékéből.

Metro HANKOOK TIRE Magyarország Kft. OTP Publicis Sarkozy A médiatörvény fogadtatása davosA második Orbán-kormány A második Orbán-kormány Daimler Merkel Adósságválság az EU-ban E.On eurózóna euró válság