Világgazdaság

A Concorde vételre ajánlja a Magyar Telekomot

Kiváló negyedévet zárt a telekommunikációs vállalat - írja a concorde ajánlása.

A piaci várakozásokat jelentősen, a Concorde előrejelzéseit minimálisan meghaladó eredményeket mutatott fel a Magyar Telekom 2010. IV. negyedévében. A Concorde Értékpapír Zrt. a gyorsjelentés pozitív adatai, valamint a várhatóan enyhülő terhek miatt vételre ajánlja a telekommunikációs cég papírjait.



A váratlanul pozitív nettó eredmény a vállalati változása miatti egyszeri, technikai tételnek köszönhető, ami 14,6 Mrd Ft-tal javította ezt az eredménysort. Az EBITDA zuhanását a teljes egészében a negyedik negyedévben kifizetett különadó magyarázza, ennek figyelembevétele nélkül javulás volt tapasztalható tavalyhoz képest.

Hiába volt a vártnál jobb a Magyar Telekom negyedik negyedéve, a menedzsment igen óvatos idei iránymutatással állt elő. Ugyan 2010-ben még a vártnál kevésbé éreztette hatását, de úgy tűnik, hogy 2011-ben már egy elhúzódó kormányzati költségcsökkentéssel kell számolni, ami akár a következő évek profitabilitására is hatással lehet. A menedzsment 3-5%-os árbevétel és 4-6%-os EBITDA csökkenésre számít, miközben Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vállalati elemzője számításai szerint a konszenzus csupán 2,8 és 4%-os visszaesést vár.

Számos pozitív fejleményre derül fény a jelentésből, mint például a növekvő mobil használat (+9,5% év/év), vagy a sikeres mobil szélessáv  ügyfélszerzések (+64 ezer ügyfél Q4-ben). Nőtt a televíziós előfizetések száma (118 ezerrel 2010-ben) és az előfizetéses mobil  ügyfelek aránya is 35%-ról 39%-ra.

„Az óvatos iránymutatás és a kormányzati megrendelések bizonytalansága ellenére vonzónak tartjuk a részvényt, amely a régióban a legolcsóbb telekommunikációs cég”, fejtette ki az eredmények kapcsán Gyurcsik Attila. Hozzátette: „a jelenlegi részvényárfolyam nulla esélyt ad annak, hogy 2012 után akár csak csökkenne is a különadó mértéke, miközben mi annak feleződésére, ideális esetben megszűnésére számítunk.”

Autók BÉT - Napi események logisztika elemzések - Gazdaság és Pénzügy Új Széchenyi Terv Pénzügyi és gazdasági válság raktározás Magyar Telecom Lakossági energia és üzemanyagárak hivatali visszaélések concorde Forrong az arab világ Vállalati jelentések Járai Zsigmond Nyugdíjkérdés Magyarországon Költségvetés 2012-2013 Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány autó gyógyszeripar Adósságválság az EU-ban béremelés A szociális és adórendszer átalakítása mezőgazdaság fogyasztási cikkek átlagkereset A munka világa Deviza- és árupiac Szakszervezet - Érdekképviselet Befektetési lehetőségek Mol Európai Unió EBITDA Befektetési lehetőségek MDF-ügyek Amerikai piac - napi elemzés Gyurcsány-elemzés EU aloldal Tudomány - Kultúra BÉT áruszállítás gyorsjelentés Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon tömegközlekedés korrupció