Világgazdaság

A fegyver-üzlet most is pörög - Ki vezet?

A világ száz legnagyobb fegyverkereskedő cége - Kínát kivéve - 2009-ben 401 milliárd dollár értékben adott el fegyvereket, az eladók listáján továbbra is az Egyesült Államok szerepel az első helyen.

Ez tűnik ki a stockholmi nemzetközi békekutató intézet (SIPRI) hétfőn közzétett jelentéséből. A globális gazdasági folytatódása ellenére 2009-ben a világ száz legnagyobb fegyverkereskedő cége 14,8 milliárd dollárral nagyobb értékesítésre tett szert, mint az előző évben.

A SIPRI adatai szerint a világ tíz legnagyobb fegyverkereskedője közül hét amerikai, ezek a Lockheed Martin, a Boeing, a Northrop Grumman, a General Dynamics, a Raytheon, az L3 Communications és a United Technologies.

2009-ben a Lockheed Martin a brit BAE Systemset legyőzve megszerezte az első helyet 33,4 milliárd dolláros fegyverértékesítésével, miután a BAE forgalma 33,3 milliárd volt. Noha köztudott, hogy több kínai fegyvergyártó cég elég nagy ahhoz, hogy szerepeljen az első száz között, a pontos adatok hiánya lehetetlenné teszi azok szerepeltetését - közölte Susan Jackson, a SIPRI fegyveripari szakértője az AFP-vel.

A top százból harminchárom Nyugat-Európában található, ezek összesen 120 milliárd dollárnyi fegyverértékesítést bonyolítottak le. A kontinenst tekintve a második helyezett BAE Systems után az EADS szerepel a rangsor előkelő, hetedik helyén. A többek között az Airbust is gyártó európai konszern 15,9 milliárd dollárnyi fegyvereladást bonyolította le, ezzel a globális piac 4 százalékát tudhatja magáénak.

Szurgut A Monetáris Tanács kamatdöntései OTP BAE Systems A szerkesztő ajánlja Forrong az arab világ Naftogaz Lockheed MartinDominique Strauss-Kahn A második Orbán-kormány fegyvereladás SIPRI Gyurcsány Ferenc Szijjártó Péter Axel Weber MSZP-ügyek fegyver Szakszervezet - Érdekképviselet Magyar Telekom Nyrt. Mol Amerikai piac - napi elemzés Volkswagen Csoport EADS Németh Dávid tömegközlekedés