Világgazdaság

Oroszok, de nem kérnek a Rosznyeftből - Folytatódik a BP-csata

A British Petroleum (BP) számára komoly érvágást jelent, hogy egy bíróság orosz vegyesvállalata, a TNK-BP orosz részvényeseinek adott igazat és megakadályozta a Rosznyefttel kötött szerződés teljesítését.

Az Itar-TASZSZ jelentése szerint a stockholmi választott bíróság befagyasztotta a British Petroleum és a Transznyeft orosz olajipari vállalat között létrejött szerződést, amely partneri viszonyt irányzott elő az Északi-sarki szénhidrogén-erőforrások feltárására részvénycsere ellenében.

A BP és a Rosznyeft 2011 januárjában írt alá több szerződést a stratégiai együttműködésről és a szénhidrogén-lelőhelyek közös feltárására az Északi-, illetve a Jeges-tenger orosz szektorában, részvényekért cseréve. Mindkét fél 8 milliárd dollár értékű tőkét vinne az ügyletbe. Csakhogy februárban a londoni legfelsőbb bíróság  betiltotta a szerződést a TNK-BP orosz befektetőit tömörítő AAR csoport kérésére.

Az AAR beadványa utalt a BP és a TNK-BP részvényesi megállapodására, amelyet szerintük megsértett a brit konszern azzal, hogy egyeztetés nélkül kötötte meg az üzletet. A BP közleményben reagált a döntésre, eszerint a társaság sajnálattal veszik tudomásul, hogy a bírósági döntés gátolja az ügylet megkezdését, ami pedig nem csak a BP, de a Rosznyeft számára is előnyős volna. Moszkva már hivatalosan értesült a döntésről, Vlagyimir Putyin miniszterelnök irodája csak annyit közölt: egyelőre a legfontosabb az üggyel kapcsolatos részletek tisztázása.


 

Gyuris Dániel Magyar Nemzeti Bank (MNB) NAV infrastruktúra-fejlesztés A Monetáris Tanács kamatdöntései Lakossági energia és üzemanyagárak közbeszerzések NMHH A szerkesztő ajánlja makroadatok IMF Széll Kálmán Terv Donald Tusk forintárfolyam Magyar EU-elnökség szerződés Apple Elemzői vélemények A második Orbán-kormány repülés Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok mezőgazdaság TNK-BP Élelmiszerpiac Orosz Deviza- és árupiac Rosznyeft Budapest Airport Mol Sólyom László BP Földrengés Japánban AARElemzői vélemények bankadó infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon Magyar Bankszövetség