Világgazdaság

Öt éves harc után újabb országot hódított meg a Disney

Mintegy 3,7 milliárd dollárra rúg a világ egyik legnagyobb szórakoztatóipari vállalatának legújabb beruházása. A Walt Disney Co. sanghaji szórakoztató központjának alapkövét pénteken tették le. A távol-keleti országban a Disney nem csak vidámparkjával, filmekkel üzletekkel próbálja megnyeri a gyerekek kegyét.

A Disney vezérigazgatója Robert A. Iger szerint a sanghaji tematikus park kelet és nyugat elegyét fogja reprezentálni. A cég öt éven át győzködte a kínai hatóságokat a park fontosságáról. Mint mondja, a projekt – amelynek nyitását 2014-re tervezik - mérföldkő a vállalat életében. A Disney-parkot az amerikai vállalat a kínai állami kézben álló Shendi Grouppal közösen létrehozott vegyesvállalat fogja üzemeltetni. A beruházást 70 százalékban saját forrásból, 30 százalékát pedig kölcsönből finanszírozzák.

Az illetékes sanghaji turisztikai szakértők azt is megállapították, hogy a beruházás kedvezően hat majd a város és a térség idegenforgalmára. Kína nem titkolt célja, hogy néhány éven belül a világ első számú turista célpontja legyen, ennek érdekében számos beruházást hajtottak végre, s aktívan népszerűsítik az országot a világ nyugati felén is.

A Disneynek a beruházás valóban nagy lépés a világ egyik legígéretesebb piaca felé, a park mellett filmeket, TV csatornákat indíthat a szigorú állami szabályok ellenére is. Iger a sajtótájékoztatón azt is megjegyezte, hogy legfeljebb három órás vonatúttal a park mintegy 330 millió gyermekhez jut el azonnal, céljuk elsősorban az erős középosztály elérése. Igar arra hivatkozott, hogy a Disneynek számos projektje sikeres volt a távol-keleti országban, így például az angol nyelviskola-projekt.

A Disneynek legközelebb Hongkongban van vidámparkja, amely több kritikát is kapott 2005-ös megnyitása óta. Egyebek mellett többen panaszkodtak arra, hogy a terület túl kicsi, s kevés a szórakoztató elem. Iger szerint Kína nagy piac, s vélhetően nem lesz probléma az, hogy a két helyszín viszonylag közel fekszik egymáshoz. A sanghaji létesítmény egyébként kétszer-háromszor akkora  lesz, mint a hongkongi. Ez utóbbi üzemeltetője 718 hongkongi dollár veszteséget könyvelt el tavaly.

Opten Informatikai Kft. BÉT - Napi események Új Széchenyi Terv OTP sanghaj hong kong A szerkesztő ajánlja Az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítése Raiffeisen Magyar EU-elnökség szórakoztató központ Apple Vlagyimir Putyin A második Orbán-kormány Soros György Twitter Adósságválság az EU-ban Részvénypiacok Disney Deviza- és árupiac Magyar Telekom Nyrt. Európai Unió Földrengés Japánban vidámpark Fellegi Tamás Adórendszer Magyarországon Equilor