Világgazdaság

Patai: Csökkenteni kell a bankadót!

A bankszövetség új elnöke öt pontban foglalta össze programját. Elmondta: céljuk egy erős magyar gazdaság, amihez a bankrendszer is hozzá tud járulni.

A kormányzati kapcsolatokban és a szakma-ügyfél kapcsolatában is olyan javulást kell elősegíteni, ami jelentősen hozzájárul a banki reputáció és a bankok iránti bizalom megerősítéséhez – mondta Patai Mihály, a bankszövetség új elnöke az MTV-ben.

Az Este című műsorban elhangzott: több hete folynak szakértői szinten a tárgyalások a kormány és a Magyar Bankszövetség között. Patai szerint a következő hetekben megállapodhatnak a bankok a Nemzetgazdasági Minisztériummal.

Patai Mihály elmondta: öt pontról szeretne megállapodni Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel. A bankszövetség elnöke szerint a legfontosabb a kilakoltatási és árverési moratórium felfüggesztése. A moratórium felfüggesztéséért cserébe a szakma ígéretet tenne arra, hogy negyedévente csak az ingatlanállománynak legfeljebb öt százalékát dobják piacra.

Ezzel elkerülhető lenne az összeomlása, ami könnyedén bekövetkezne, ha hirtelen ugrásszerűen megnőne az olcsó lakások száma – tette hozzá Patai.

Emellett Patai szerint segíteni kell azokon az ügyfeleken, akik jó adósok, tehát rendszeresen tudnak fizetni. Nekik lehetővé kellene tenni, hogy önkéntes alapon megmenekülhessenek az árfolyamkockázattól.

Ezt úgy oldanák meg, hogy egy bizonyos árfolyamszinten, például a svájci frank esetében 190-195 forintnál befagyasztanák az árfolyamot, és felette forinthitelt nyújtatnának az ügyfeleknek. Ez utóbbi az árfolyam forint, és svájci frank közötti ingadozása szerint változna.

A jó adósok mellett segítséget kell nyújtani azoknak is, akik nem tudják rendszeresen törleszteni adósságukat. Patai Mihály szerint ebben a helyzetben egy olyan speciális megoldást kell találni, amelyben a bankoknak is „nyelniük kell”.

A bankszövetség elnöke szerint arra is szükség van, hogy mielőbb megoldást találjanak a kormánnyal közösen a kis- és középvállalkozások hiteléhségének kielégítésére. Patai Mihály szerint a beindításához ez elengedhetetlen.

Patai szerint emellett a kormánynak és a bankszövetségnek meg kell állapodnia arról, hogy 2013. január 1-jétől hogyan csökkentik, vagy vezetik ki teljesen a bankadót a rendszerből. Azt szeretnék, hogy a magyar gazdaság virágozzon, hogy az európai gazdaság szerves részeként egy nagyon erős gazdaság legyen, és ehhez a bankrendszer hozzá tudjon járulni – mondta Patai Mihály.

BÉT - Napi események elemzések - Gazdaság és Pénzügy Új Széchenyi Terv Pénzügyi és gazdasági válság infrastruktúra-fejlesztés A Monetáris Tanács kamatdöntései Patai Mihály makroadatok Széll Kálmán Terv Robert Zoellick Nyugdíjkérdés Magyarországon forintárfolyam Orbán Viktor laksáhitelesek Elemzői vélemények A második Orbán-kormány makromutatók HP Részvénypiacok Élelmiszerpiac Deviza- és árupiac Mol Európai Unió Volkswagen Csoport bankadó banszövetség Egészségügy - Gyógyítás