Világgazdaság

Régiós céggé válna az MVM

Az MVM-leány Ovit fogja felépíteni a magyar–szlovák gázvezetéket. A paksi bővítés tervei készülnek, a vértesi erőmű akár hosszabb távon is fennmaradhat. 2010-ben a csoport felszámolta veszteségforrásait, az idén növekedésre készül, 2011 a fordulat éve lesz. A Világgazdaságnak Baji Csaba, a társaság elnök-vezérigazgatója adott interjút.

– Hogyan zárta az MVM csoport 2010-et?

– Sikeresek voltunk annak ellenére, hogy a fő veszteségforrások felszámolása mintegy 50 milliárd forintos értékvesztést okozott. A legnagyobb tételt a vértesi erőműhöz kapcsolódó kiadások jelentették, de értéktelenné kellett minősíteni a vásárosnaményi erőműprojekt eszközeit is. Nettó árbevételünk 557 milliárd forint volt, adózás előtti eredményünk 36,7, adózás utáni 21,8 milliárd, s 12,5 milliárd forint osztalékot fizetünk.Jól szerepeltek külön-külön is a jelentősebb leányvállalatok. A paksi atomerőmű felkészült meglévő blokkjai üzemidejének hosszabbítására és az újak építésére. Készen állunk, hogy az atomerőműben pótlólagos biztonsági beruházásokat hajtsunk végre, ha azt a fukusimai Daicsi atomerőmű balesete alapján indított elemzések szükségessé teszik. Várhatóan majd az új blokkokra is szigorúbb biztonsági előírások vonatkoznak, ezeket szeptemberig beépítjük a bővítés-előkészítési tervbe.


– Hogyan alakultak az árameladások?

– Áramkereskedelmünket nyomasztotta, hogy a zsinóráram 48 eurós megawattonkénti ára elmaradt a válság előtti, 70 eurós szinttől, de itt is nyereséget értünk el. A független rendszerirányító Mavir adatai alapján tavaly a hazai ipar villamosenergia-felhasználása 3 százalékkal nőtt, s a tendencia az idei első négy hónapban is folytatódott, ez a magyar gazdaság felépülését jelzi. Tavaly beindult a HUPX áramtőzsde, jelentős forgalma is bizonyítja, hogy a piac igényli az intézményt.


– Milyen főbb fejlődési irányokat határozott meg a csoportnak a közgyűlés?

– Három fő feladatunk van: sikeres energetikai vállalatcsoport létrehozása, eredménytermelő képességünk javítása és regionalitásunk erősítése, ezeket hároméves stratégiai tervünk is tartalmazza. Mintegy 600 milliárdos árbevételt és 50 milliárdos adózás előtti eredményt várunk.


– Melyek a fő idei teendők?

– Például diverzifikálás beindítása: az MVM Partneren keresztül belépünk a gázpiacra, kihasználva az áram- és a gázpiaci átfedések adta szinergiákat. Az idén várhatóan körülbelül egymilliárd köbméter gázt értékesítünk, hosszabb távon az ország meghatározó gázkereskedőjévé kívánunk válni. Leánycégünk, az Ovit megkapta az energiahivatal engedélyét a magyar–szlovák vezetéki összeköttetés létesítéséhez. Gáztároló beruházásra viszont nem készülünk. Az idén nő a csoport akció rádiusza: a meglévők mellé újabb európai országokban nyitunk áramkereskedelmi képviseletet. Az idén nyújtjuk be a paksi élettartam-hosszabbításhoz az engedélykérelmet az energiahivatalhoz, minden remény szerint időben megkapjuk.


– Ön személy szerint is új feladatot kapott…

– A vezérigazgatói feladatok mellett mostantól az elnöki teendőket is ellátom, miután Faragó Csaba megvált elnöki posztjától, más, fontos megbízatása miatt. (Úgy tudjuk, szingapúri nagykövet lesz – a szerk.). Az új feladat és a magas színvonalú vezetés folytatásához szükség van a belső terhek megosztására is, amelyben jól támaszkodhatom a szinte teljesen megújult menedzsmentre.


– Mi vár a vértesi erőműre?

– Miután a társaság szállítói a tavasszal elfogadták a csődegyezségi ajánlatot 30 százalékos kielégítési szinten, elkerültük a felszámolást, és konzervatív vezetéssel nullszaldóssá tettük a korábban havi egymilliárdot felemésztő társaságot. A cég és a vele szerződést bontott, korábbi partnere, a System Consulting között több vonalon folynak a perek, még nincs érdemi döntés. Bár a felbontott kereskedelmi szerződések kapcsán a rendőrség és az ügyészség is lezárta a nyomozást a vértesinél, az MVM pótmagánvádas bírósági eljárást kezdeményezett, amelyet a bíróság befogadott. A vértesi erőmű bányájában 2012. végén áll le a termelés, az erőműben 2024. végén. Utóbbi iránt ugyanakkor befektetői érdeklődés is van.


– Készül-e a tőzsdére az MVM?

– Ez a tulajdonos döntése, ahhoz viszont sokat kell dolgozni, hogy mutatóinkban, növekedési képességünkben összehasonlíthatóvá váljunk a Magyarországon jelen lévő energiamultikkal. Több éves lemaradásban vagyunk a stratégia és a megfelelő személyi állomány korábbi hiánya miatt. Sokkal rosszabb volt a helyzet, mint hittük.


– Tervez-e az idén az MVM részesedést vásárolni vagy növelni a hazai áramszolgáltatókban, erőműtársaságokban?

– Nem, inkább együttműködésre törekszünk. Ugyanakkor minden lehetőséget megvizsgálunk, külföldön is.


– Az állam energetikai szerepvállalásának növelése kapcsán kapott-e az MVM a Mollal kapcsolatos feladatot?

– Nem.


– Akar-e orosz gázt importálni az MVM a szlovák–magyar gázvezetéken?

– Előbb épüljön meg, aztán kiderül, hogyan használható a leghatékonyabban. A beruházás az ország és az EU energiabiztonsága szempontjából fontos, de a tulajdonos elvárja – és természetesen mi magunk is – a tevékenység nyereségességét is.


– Moszkvában, Fellegi Tamás miniszter kíséretében tárgyalt-e gázvásárlásról?

– Nem. Az orosz–magyar gazdasági bizottság ülésén energetikai ügyekben kérték ki az MVM véleményét. Remélem, ilyen alapokon tovább építhetők a két ország gazdasági kapcsolatai.


– Hol tart az AGRI gázvezeték projekt?

– Készül a megvalósíthatósági tanulmány. Már van magyar–román összeköttetés, de nem zárom ki, hogy új vezetéket építünk.

Az MVM csapata

l Baji Csaba (47) elnök-vezérigazgató, a Paksi Atomerőmű Zrt. elnöke.

l Kóbor György (38) gazdasági vezérigazgató-helyettes

l Bács Zalán (43) stratégiai vezérigazgató-helyettes

l Bánfi László (43) törzskari vezérigazgató-helyettes, az igazgatóság tagja

l Nagy Sándor (56) termelési vezérigazgató-helyettes

l Lehőcz Balázs Gábor (35) kereskedelmi vezérigazgató-helyettes

l Fluck Benedek (37) humánerőforrásért felelős vezérigazgató-helyettes

l Felkai György (50) kommunikációs igazgató

l Tamási Gábor (45) biztonsági igazgató

l Kóbor György (38) gazdasági vezérigazgató-helyettes

l Bács Zalán (43) stratégiai vezérigazgató-helyettes

l Bánfi László (43) törzskari vezérigazgató-helyettes, az igazgatóság tagja

l Nagy Sándor (56) termelési vezérigazgató-helyettes

l Lehőcz Balázs Gábor (35) kereskedelmi vezérigazgató-helyettes

l Fluck Benedek (37) humánerőforrásért felelős vezérigazgató-helyettes

l Felkai György (50) kommunikációs igazgató

l Tamási Gábor (45) biztonsági igazgató-->

BÉT - Napi események Audi Hungaria Motor Kft. Varga István Nielsen turizmus Gyógyítás-finanszírozás makroadatok IMF forintárfolyam A második Orbán-kormány makromutatók Kopits György Részvénypiacok mario draghi Google Inc. MSZP-ügyek A munka világa Deviza- és árupiac Microsoft Magyar Telekom Nyrt. Mol Európai Unió Amerikai piac - napi elemzés TÁRKI Korábbi konferenciák BÉT kgfb infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon