Világgazdaság

Új mammutvállalatot hoz létre a Volkswagen

A szakmai berkekben már régóta vártak erre: a Volkswagen mintegy 20 milliárd eurós ajánlatot tehet a tehergépjármű gyártó MAN felvásárlására. A MAN és a Scania összeolvasztásával a legnagyobb kontinentális gyártót hozza létre.

Európa legnagyobb autógyártója 29,90 százalékról 30,47-re növelte részesedését a MAN német tehergépjármű gyártót, amellyel átlépte azt a 30 százalékos határt, efelett kötelező érvényű ajánlatot kell tennie a többi részvényesnek.

A Volkswagen már tulajdonosa a svéd Scaniának, így a két gyártó egybeolvasztásával a kontinens legnagyobb tehergépjármű vállalatát hoznák létre. A Volkswagen a MAN rendes részvényekért 95 eurót, az elsőbbségi papírokért pedig 60 eurós árat fizetne, amely kevesebb, mint a MAN múlt heti árfolyamának záróára.

Az elemzők szerint ez az ajánlat elindíthat egy felvásárlást, az ajánlat azonban teljesen rugalmas. Az ajánlat egyelőre 13,76 milliárd euróra taksálja a MAN-t, a Volkswagen május végére ígérte, hogy ajánlatot tesz a MAN részvényeseinek, amelyhez a vállalat 19,6 milliárd eurós készpénztartaléka megfelelő hátteret biztosít. A német versenyügyi hatóság vizsgálata ugyanis ekkorra zárul le.

A Scania és a MAN szorosabb együttműködéséről már hónapok óta folynak tárgyalások, a Volkswagen szerint a szinergiák kihasználása érdekében a két vállalat összekapcsolása elengedhetetlen. A vállalat ugyanakkor megjegyzi, hogy a versenyhatóságok még komoly akadályt gördíthetnek e terv elé.

Egészségbiztosítás Autók Tavaszi ülésszak - Vita járműgyártás felvásárlás elemzések - Gazdaság és Pénzügy Scania részvényes turizmus Gyógyítás-finanszírozás A szerkesztő ajánlja makroadatok forintárfolyam Felmérések MAN 2011 Medgyessy Péter autóipar Elemzői vélemények Volkswagen A második Orbán-kormány energetika repülés Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok A szociális és adórendszer átalakítása Karrierklub fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció Szakszervezet - Érdekképviselet utazás Mol Európai Unió Állami Számvevőszék MVM Fővárosi ügyek Földrengés Japánban biztosítás ingatlanpiac Angela Merkel Nicolas Sarkozy infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon BP (British Petroleum) egyesülés