Világgazdaság

Döntött az EU: Veszélyben a magyarországi élelmiszersegély is

Az Európai Bizottság döntése értelmében 2012-ben jelentősen csökkenhet az EU élelmiszersegély-programban felajánlott élelmiszerek mennyisége.

Magyarországra előreláthatólag jövőre a 2011-es mennyiség ötöde érkezik, így veszélybe kerülhet a legnehezebb körülmények között élő családok segélyezése, amennyiben az Európai Mezőgazdasági Miniszterek Tanácsának június 28-i ülése nem kezdeményezi a Program módosítását.

Magyarországra 2006 óta érkezik EU élelmiszersegély, amelyet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megbízásából segélyszervezetek, köztük a Magyar Élelmiszerbank Egyesület oszt szét a rászoruló családok között. Az Egyesület idén júniusban és júliusban, a segélyprogram első ütemében 2700 tonna élelmiszer juttat el közel 700 településen körülbelül 500.000 rászorulóhoz. A program második ütemében (várhatóan október-november folyamán) körülbelül ugyanennyi élelmiszert oszt szét az Élelmiszerbank.

2010-ben az uniós intervenciós készletekből származó összesen 15 500 tonna élelmiszert (többek között 5800 tonna lisztet, 6900 tonna tésztát és csaknem 1500 tonna kekszet) a programban résztvevő 4 segélyszervezet 2600 település mintegy 900.000 rászorulója között osztotta szét.

„Magyarországon csak a Magyar Élelmiszerbank Egyesület több százezer rászorulónak nyújt élelmiszersegélyt, amelynek jelentős része származik az uniós élelmiszersegély-programból. Az Európai Bizottság rendeletének hatályba lépésével a leginkább rászoruló családok élelmezése egy amúgy is nehéz gazdasági helyzetben válik még bizonytalanabbá. Tudjuk, hogy a Magyar Kormány támogatja a programot, és bízunk benne, hogy az Európai Mezőgazdasági Miniszterek Tanácsának ülésén az azt ellenzőket is sikerül meggyőzni arról, hogy az uniós élelmiszersegélyezésnek legalább a korábbi szinten kell maradnia” – mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke.

hamburgeradó élelmiszersegély Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Adósságválság az EU-ban európai bizottságA második Orbán-kormány élelmiszerbank Szakszervezet - Érdekképviselet Amerikai piac - napi elemzés