Világgazdaság

Egy éven belül a negyedik "zsákmányt ejti" a Rába

Egy éven belül a negyedik külföldi céggel kötött komoly szerződést a Rába. Ezúttal a német BPW csoport szombathelyi leányvállalata számára szállíthat 2015 végéig mintegy 30 millió euró értékben pótkocsifutóművekbe épített kovácsolt tengelycsonkokat a Rába Futómű Kft.

A BPW Hungária Kft. megrendelése egyben azt is jelzi, a hogy a komplett haszonjármű-futóműveket gyártó cég kezd egyenesben jönni azután, hogy 2009-ben 70 százalékkal csökkent a termelése.

Igaz, az elmúlt évben megduplázta a kibocsátását a társaság, ám a bázis olyan alacsony volt, hogy még így sem érték el a 2008-as szintet. A válság ellenére sem tartott attól a cég, hogy az anyavállalat bezárja a gyárat, hiszen 2008-ban 25, tavalyelőtt pedig 6,7 millió eurós termelő beruházást hajtott végre a tulajdonos Szombathelyen.

A Rába Futómű Kft. márciusban a Scaniával kötött beszállítói szerződést, amely révén az idén megkezdheti a futóműalkatrészek szállítását a svéd teherautó-márka számára. A társaság 2007-ben kapott először megbízást kovácsolt elülső tengelytestek gyártására, és azóta mindkét fél kereste az együttműködés bővítésének a lehetőségét.

Ezt megelőzően decemberben hosszabbította meg újabb öt évvel a már 27 éve meglévő kooperációját az amerikai Marmon-Herringtonnal Az új megállapodás kitér a speciális teher-, a katonai és nem közúti (off-road) járművek futóműveiből álló közös termékpaletta fejlesztésére, bővítésére is. A GAZ csoporthoz tartozó nehézteherautó-gyárral, az Urallal kötött megállapodás révén pedig már az év végén megkezdték a különleges futóművek szállítását az orosz társaság legújabb, összkerék-meghajtású tehergépjárműveihez.

bpw hungária Rába futómű