Világgazdaság

Erősödött a forint, olcsóbb a svájci frank - Mi várható?

A forint mérsékelt erősödést mutat szerda délelőtt a kedvező nemzetközi környezetben.

Az európai vezető tőzsdeindexek 0,7-1 százalékos emelkedést mutatnak, így a viszonylag kedvező nemzetközi befektetői hangulatban a forint is erősödni tudott. A régiós devizák együtt erősödnek szerdán, a legnagyobb erősödést a forint érte le.

A forint 268,4-268,6-os reggeli árfolyamról 267,7-ig erősödött az euróval szemben. Tegnap még a lélektani 270-es árfolyam közelében is jegyezték a közös európai devizát.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A svájci frankkal szemben 225-ös szintről 223,5-ig kapaszkodott a forint, majd 224-es árfolyamon állt meg a jegyzést. Az amerikai dollár ára 187 forintról 186 forintra csökkent.

Elemzők szerint a forint jegyzését szerdán a térség más devizáihoz hasonlóan a görög válság alakulása határozza meg. Az athéni parlamentben szerdán szavaznak az új megszorító csomagról. Ha a csomag nem megy át, akkor az (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem utalja át a 110 milliárd eurós támogatás soron következő részletét, így Görögország nem tudja törleszteni lejáró adósságait, vagyis csődbe megy az ország. A szavazás eredményének ismertetéséig az euró jegyzése a 267,50-269,50 forintos sávban mozoghat - idézte a Commerzbank elemzőinek véleményét a Dow Jones hírügynökség.

BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) forint logisztika Frank hamburgeradó raktározás deviza Magyar EU-elnökség A második Orbán-kormány makromutatók A szociális és adórendszer átalakítása A munka világa Görögország Samsung euró Világbank áruszállítás árfolyam