Világgazdaság

Bruce Lee-filmek a Kádár-archívumban

Filmtörténeti jelentőségű felfedezést tettek a Mokép archívumát rendszerező szakemberek: rábukkantak arra a csaknem ezer kópiából álló filmantológiára, amely az egykori Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának és Kádár János pártfőtitkárnak állt személyes rendelkezésére. A gyűjtemény összetétele változatos: Eizenstein és Truffaut munkái mellett részét képezi a 9 és 1/2 hét is, magyar filmekből azonban nem sok akadt.

A Mokép-Pannónia Kft. csütörtöki közlése szerint az úgynevezett „Kádár-filmarchívum” darabjai között olyan filmtörténeti jelentőségű szovjet alkotások is találhatók, mint Szergej Eizenstein vagy Grigorij Csuhraj művei, ám a nagy többség amerikai vagy nyugat-európai gyártású. A majd 6000 tekercsből álló privát filmgyűjtemény adatainak feldolgozása jelenleg is folyik. „Úgy tudjuk, hogy a pártállami elit és különösen Kádár János pártfőtitkár szórakoztatását szolgálták a filmek, amelyeket privát vetítéseken tekintettek meg” – közölte a Mokép sajtóosztálya, hangsúlyozva azonban: értesüléseik szóbeli beszámolókon alapulnak.

Mivel az anyag feldolgozása, állapotfelmérése jelenleg is tart, arra a kérdésre nem tudtak választ adni, tartalmaz-e az anyag filmtörténeti ritkaságokat, de a feltételezések szerint több ilyen alkotás is lehet az archívumban.

Amerikai piac - napi elemzés