Világgazdaság

Nagyon gyengék vagyunk öngondoskodásban

A magyar lakosság nagyobb része csak rövid távon tervezi a pénzügyeit – derül ki az OTP Bank megbízásából készült kutatásból. A hitelintézet elindította öngondoskodási indexét, amely a társadalom e téren mutatkozó állapotát tükrözi.

Az OTP Bank útjára indította az OTP öngondoskodási indexet, amelynek időről időre megismételt kutatásaival és rendszeres publikációival nyomon követhető lesz a magyar társadalom állapota és fejlődése az öngondoskodás terén – jelentették be tegnapi sajtótájékoztatójukon a hitelintézet vezetői.

A magyar társadalom mostani állapotát tükröző mutató értéke nem indul túlságosan magas szintről: a 0-tól 100-ig terjedő skálán 36 pont. (A kutatást az Ipsos Zrt. végezte, a felmérés június közepén készült a bankszámlával rendelkező, 18–70 év közötti magyar lakosság körében, 1000 fő megkérdezésével.) Ez azt mutatja, hogy kell és van is hova fejlődni a lakosságnak az öngondoskodás terén. Az attitűdök, vélemények megváltoztatásával, edukációs tevékenységgel is sokat lehet tenni azért, hogy erősödjön az emberekben öngondoskodás iránti szándék. Ehhez szeretne az OTP Bank is hozzájárulni, többek között azzal, hogy minél több fórumon hangsúlyozza: a rendszeres kis összegű megtakarításoknak nagyon jelentős szerepe van.

Az indexet megalapozó kutatás szerint havonta a megkérdezettek 58 százaléka készít pénzügyi tervet a következő hónapra. A pénzügyi biztonság megteremtéséhez azonban ennél hosszabb távon kellene gondolkodni, a válaszok viszont arról tanúskodnak, hogy egyre kevesebben tervezik meg ily módon a pénzügyeiket: egy évre előre a válaszadók 26, 5–10 évre 8, évtizedekre előre pedig csupán 4 százaléka végez számításokat.

Autók BÉT - Napi események felmérésHitelek: lakás elemzések - Gazdaság és Pénzügy Lakossági energia és üzemanyagárak OTP turizmus Vállalati jelentések Nyugdíjkérdés Magyarországon forintárfolyam A médiatörvény fogadtatása Külföldi lapvélemények Oroszország Felmérések autóipar Elemzői vélemények öngondoskodás index energetika autó repülés Reklám és Média Adósságválság az EU-ban Részvénypiacok mezőgazdaság fogyasztási cikkek Ipsos A munka világa Deviza- és árupiac Zöld ügyek utazás GDP-adatok Gazdák és termelők Befektetési lehetőségek Európai Unió Egyesült Államok Földrengés Japánban biztosítás ingatlanpiac Gazprom Fitch MÁV Tesco infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon BP (British Petroleum)