Világgazdaság

Csúcs repülőgépekhez fognak alkatrészeket gyártani Nyírbátorban

Ma 36 cég van Magyarországon, amelynek fő tevékenysége az alapító okirat szerint "Légi, űrjármű gyártása".

Ezek közül legfiatalabb vállalkozás, a márciusban bejegyzett Diehl Aircabin Hungary Kft., amely Nyírbátorban fogja gyártani az Airbus, Boeing, valamint az Eurocopter and Embraer típusú gépek belső falát, ajtóinak belső burkolatát és különleges klímacsöveket, ha elkészül a gyártóbázisa.

A gyártóbázis az év végére kész lesz, mégpedig annak eredményeként, hogy a Nyírbátori Ipari Parkban megvásárolta a Bátor Trade gazdasági válság miatt 2008-ban bezárt 4 ezer négyzetméteres autókábel-gyárát és a hozzá tartozó 2 hektáros telket. További 2 hektárra pedig öt évre szóló opciót kért.

A három vállalatot – köztük Diehl Aircabin Gmbh-t – felölelő Diehl Aerosystems divízió fejlődő pályán van, hiszen a tavaly előtti 514 millió eurós forgalom után az elmúlt évben 542 millió eurót ért el. A Diehl Aerosystems elsősorban utasszállító gépek berendezéseit készíti, egyebek között a személyzet pihenőfülkéjét, illetve az utasokat ellátó konyhai részleget is a Diehl szállítja az összeszerelő gyáraknak.

Ám nem csupán az Airbus, Boeing, Eurocopter és a világ negyedik legnagyobb repülőgépgyártója, a Brazíliában bejegyzett Embraer elsőkörös beszállítója. Komoly berendezéseket szállít az Airbus A400M négy légcsavaros katonai szállító repülőgép, a Tornado vadászbombázó valamint a Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Spanyolország közös vadászgépe, az Eurofighter Typhoon számára is. Szaúd Arábia februárban jelentette be, hogy 72 Eurofighter Typhoont vásárol.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Airbus Autók Devizakereskedőknek elemzések - Gazdaság és Pénzügy mátészalka Lakossági energia és üzemanyagárak hadi- és űripar turizmus Gyógyítás-finanszírozás makroadatok IMF orosz-ukrán gázvita Vállalati jelentések Nyugdíjkérdés Magyarországon Felmérések Matolcsy György autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány Bűnügyek energetika autó A KSH jelenti repülés Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok A szociális és adórendszer átalakítása fogyasztási cikkek A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Zöld ügyek utazás Befektetési lehetőségek Európai Unió Állami Számvevőszék Fővárosi ügyek Egyesült Államok Boeing Diehl Korábbi konferenciák ingatlanpiac OECD légiiparhadi- és űripar infokommunikáció Adórendszer Magyarországon