Világgazdaság

Ráugrottak az olcsó OTP-részvényre a kisbefektetők

A négyezer forint alatti OTP- és a 16 ezer forint alatti Mol-árfolyam elkezdte megmozgatni a kisbefektetők fantáziáját is. Az értékpapír-forgalmazók tapasztalatai szerint a jelenlegi árszintek sok értékpapírszámlával rendelkező, de az elmúlt időszakban passzív ügyfelet sarkalltak befektetésre.

Ismét a részvénypiac felé kacsingatnak a kisbefektetők. Akkora forgalom, mint 2008 őszén volt, még nincs, de a négyezer forint alá becsúszó OTP már sokakat vásárlásra késztetett. A brókercégek forgalma megnőtt augusztusban, és ha tovább esik a akár roham is jöhet.

A négyezer forint alatti OTP- és a 16 ezer forint alatti Mol-árfolyam elkezdte megmozgatni a kisbefektetők fantáziáját is – számolnak be az értékpapír-forgalmazó cégek. „A jelenlegi árszintek sok értékpapírszámlával rendelkező, de az elmúlt időszakban passzív ügyfelet sarkalltak befektetésre, és az új számlák nyitása is növekedett az elmúlt másfél hónapban” – számolt be lapunknak az Erste Befektetési Zrt. szakértője. A KBC Equitasnál is nagyot ugrott a forgalom, a lakossági befektetők augusztus első három hetében már több mint kétszer akkora forgalmat bonyolítottak le, mint júliusban.

A forgalom megugrása hirtelen következett be, akárcsak 2008 végén és 2009 elején, amikor a korábbi töredékére eső árfolyamok kisbefektetők tömegeit vonzották a tőzsdére. 2008 utolsó negyedében a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint a háztartások birtokolták a hazai részvények 8,1 százalékát, ez csaknem évtizedes csúcsnak felelt meg. Hasonló mértékű részesedése a lakosságnak a részvénypiacból utoljára az orosz válságot megelőző időszakban volt. „A 2008/09-es krízis idején az árfolyamok 50-60 százalékos esése után azt tapasztaltuk, olyan ügyfelek is vásárolnak részvényeket, akik ezt korábban nem tették” – mondják az OTP Banknál.

Az olcsó részvényekből bevásárló „háziasszonyok” egy része azóta persze – valószínűleg komoly profitot realizálva – eladta már a papírjait, így az idei első fél év végén már csak a részvények 6,26 százaléka maradt a háztartásoknál. Érdekesség egyébként, hogy a jegybank statisztikái szerint a háztartások éppen ellentétesen viselkednek, mint a külföldi intézményi befektetők: amikor az egyik szegmens elad a részvénypiacon, a másik rendszerint vásárolni szokott, és fordítva.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

részvény OTP kisbefektető Mol