Világgazdaság

Tart az optimizmus a BÉT-en - mi várható ma?

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 266,99 pontos emelkedéssel, 18.267,66 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékéhez képest 1,48 százalékkal erősödött.

Német Sándor, a Buda-Cash Brókerház kereskedelmi igazgató-helyettese az erősödést vár, mint mondta, a kinti piacok emelkedtek, több jó makroadat is érkezett. A piacok továbbra is Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökének pénteki beszédét várják - emlékeztetett.

Beszélt arról is, hogy kérdéses, kitart-e a reggeli pozitív hangulat egész nap. Az elmúlt napokban ez nem történt meg, mert nem áramlott jelentős pénz a magyar piacra, kérdés, hogy újból csak spekulációs vételek lesznek-e.

Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. elemzője kisebb fordulatra, a magyar tőzsdeindex emelkedésére számít csütörtökön. Mint mondta, a nemzetközi hangulat már szerdán pozitívra fordult, ebből Budapest kimaradt, így van mit behozni. Ő is felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki a péntekre vár.

Szólt arról is, hogy lemondott az Apple vezérigazgatói tisztségéről Steve Jobs; ennek "eredménye" már látszik a határidős piacon. Ez a hazai kereskedésre nem lesz komoly hatással - mondta azzal, hogy az USA-ból érkeznek csütörtökön munkanélküliségi adatok, de ezek csak limitáltabb hatást fejthetnek ki a piacra.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 132,91 pontos, 0,73 százalékos csökkenéssel, 18.000,67 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 8,4 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen változtak az előző napi záráshoz képest.

A Mol 350 forinttal, 2,03 százalékkal 16.850 forintra csökkent, 2,0 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára nem változott, 4.000 forintot ért, forgalmuk 5,7 milliárd forintot tett ki. Nap közben a papír 4.130 forintig is erősödött, a kereskedés végére azonban elfogyott a lendület. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,40 százalékkal 502 forintra erősödött, forgalma 114,7 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 440 forinttal, 1,26 százalékkal 34.560 forintra esett, a részvények forgalma 414,0 millió forint lett.

A másik gyógyszeripari az Egis 25,0 millió forintos forgalom mellett 170 forinttal, 1,13 százalékkal 15.180 forintra nőtt.

Bernanke ben bernanke Apple A második Orbán-kormány Fed Adósságválság az EU-ban Steve Jobs tőzsdeindexVolkswagen Csoport BUX bét optimizmus Samu János tömegközlekedés Bank of America