Világgazdaság

Halottnak a csók Obama élénkítő csomagja

Európai idő szerint csütörtök éjszaka jelenti be Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke legújabb elképzeléseit az amerikai gazdaság fellendítéséről. Az elemzők szerint azonban az elnök 300 milliárd dolláros csomagja nem lesz elég a valódi élénküléshez.

Nagy szükség van a változásokra a tengerentúlon. A növekedés üteme lassul, az továbbra is mélyponton van, a munkahelyteremtés leállt. Elég lehet-e egy 300 milliárd dolláros csomag az élénkítéshez? Elemzők szerint nem.

"A hatás meglehetősen kicsi lesz, összességében kevesebb, mint egy százalékot ad majd a GDP-növekedéshez a jövő év folyamán" - vélte Nigel Gault, az IHS Global Insight vezető amerikai közgazdásza. A második negyedév folyamán az amerikai gazdaság mindössze 1,0 százalékkal bővült éves alapon, azóta pedig az elemzők folyamatosan kisebb és kisebb számokat tesznek közzé a várható növekedés mértékét tekintve.

Obama söztönző csomagjában várhatóan új infrastrukturális beruházások, helyi és állami adócsökkentések lesznek. Bár a részletek még homályosak, az ügyhöz közel álló források egyöntetűen 300 milliárd dolláros összköltségről beszélnek napok óta. Az összeg azonban kevésnek tűnik. "Ha arról beszélgetünk, elég nagy lesz-e a csomag, valószínűleg nem lesz elég" - vélte Gary Burtless, a Brookings Institution közgazdásza.

A csomag még egy aggasztó tényezőt tartalmazhat. A gazdaságnak égető szüksége van új munkahelyekre, hiszen a 9,1 százalékra rúg az országban, ami inkább recessziós időkre jellemző, semmint a kilábalásra. A kiadásokból azonban állítólag 120 milliárd dollár megy majd a fizetéseket terhelő adócsökkentésre, míg további 50 milliárd a munkanélküli segélyekre. E két tényező azonban semmiféle lökést nem ad majd a gazdaságnak, csupán megakadályozza a munkanélküliség további növekedését és a lelassulását. Mindez azt jelenti, hogy csupán 130 milliárd dollár marad a valódi élénkítésre, ami az ország 14 500 milliárd dolláros éves GDP-je mellett bizony eltörpül.

Obama munkahelyteremtés élénkítő csomag recesszió